Vissza az atomerőmű-építéshez

Nukleáris exportról tárgyalna Japán és Szaúd-Arábia

Japán és Szaúd-Arábia tárgyalásokat készít elő egy olyan kétoldalú megállapodás megkötésére, amely lehetővé teszi, hogy a szigetország a jövőben nukleáris technológiát exportálhasson.

2013.05.01 09:14MTI

A Rijádban tartózkodó Abe Sindzó japán kormányfő Szalman bin Abdel-Aziz herceg trónörökössel egyezett meg a szakértői szintű megbeszélések megkezdéséről. Japán kétéves szünet után vissza kíván térni az atomerőmű-építés nemzetközi piacára. 

Sajtóértesülések szerint a japán kormány már néhány hónappal ezelőtt megkezdte a tárgyalásokat a szaúd-arábiai kormányzattal atomreaktorok szállítására. A szakértők szerint legalább két év, mire a tárgyalásokból formális atomenergia-ügyi együttműködési megállapodás és üzlet lehet, de addig is Japán kész segíteni Szaúd-Arábiának a kutatásban, fejlesztésben és a szakemberképzésben. 

Lapjelentések szerint Japánban jelentős reaktor- és erőműépítő kapacitás van a Toshibánál, a Hitachinál és a Mitsubishi Heavy Industriesnél. Fontos lenne ezeket fenntartani és működtetni Japán gazdasági jövője szempontjából, az export azonban leállt, és a hazai piac is megszűnt a 2011. márciusi földrengés és szökőár óta, amely megrongálta a fukusimai atomerőművet. 

A japán atomerőműveket akkor leállították, összesen ötven reaktoruk közül 48 azóta sem üzemel. Szalman bin Abdel-Aziz herceg a mostani látogatás alkalmával nyilatkozatában megállapította: Japán sikeresen emelte atomlétesítményeinek biztonsági szintjét. A szaúd-arábiai kormány terveiben egyébként több atomerőmű építése szerepel 2030-ig, összesen 16 reaktorral. 

Ez mai áron körülbelül 85 milliárd dolláros piacot jelent, csakhogy Japán kissé le van maradva. Időközben ugyanis Franciaország, Dél-Korea és Kína már kötött együttműködési megállapodást Szaúd-Arábiával az atomenergia területén, és az olajtermelő arab ország tárgyal Nagy-Britanniával, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal is. 

Ami Japánt illeti, a kormányfő ezekben a napokban éppen ebben a témában próbál előrelépni négy országot érintő körútján. Oroszországból érkezett Szaúd-Arábiába, majd az Egyesült Arab Emírségekbe és Törökországba látogat. A japán miniszterelnök és a szaúdi trónörökös abban is megegyezett, hogy a két ország megbeszéléseket kezd a politikai és nemzetbiztonsági területen elmélyítendő együttműködésről. 

A fukusimai atomerőmű-baleset óta energiahiányban szenvedő Japán több országgal is erősíteni akarja energetikai együttműködését, növelni tervezi az energiaimportot. Szaúd-Arábiától is azt kéri most, hogy továbbra is biztosítsa bőséges olajszállítmányait, hiszen Rijád a legnagyobb olajszállítója a szigetországnak, ez utóbbi importjának 30 százalékát biztosítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.