Parlamenti választások

A kormánykoalíció nyerte a malajziai választásokat

Malajziában a fél évszázada hatalmon lévő kormánykoalíció nyerte meg a vasárnapi parlamenti választásokat, az eddigi leggyengébb eredménnyel, s ezért elképzelhető, hogy Najib Razak kormányfő tekintélye a rossz választási teljesítmény miatt megcsappan.

2013.05.06 07:57MTI

A kormányzó Nemzeti Front 133 képviselői helyet szerzett meg a 222 fős parlamentben, héttel kevesebbet, mint 2008-ban, és messze kevesebbet, mint a kétharmados többség, amelynek megszerzését Najib célul tűzte ki. Bár az országban erős gazdasági növekedés, a koalíció ennek ellenére viszonylag gyengén szerepelt.
   
Jóllehet a befektetők örülnek annak, hogy a tapasztalatlan ellenzék nem nyert, optimizmusukat hűti, hogy a győztes gyenge eredménye miatt valószínűleg nagy lesz a politikai bizonytalanság.
   
A lakosság többségét kitevő malájok most is szilárdan az 59 éves Razak vezette erőket támogatták, a lakosság negyedét kitevő kínaiak pedig még inkább elpártoltak a Nemzeti Fronttól, mint a legutóbbi voksoláson. A kínaiak azért támogatják egyre nagyobb mértékben az ellenzéket, mert az harcot hirdetett a korrupció és azon politika ellen, amely a malájokat előnyben részesíti a kisebbségekkel szemben.
   
Anwar Ibrahim ellenzéki vezető közölte, hogy nem fogadja el az eredményt, mert a választási bizottság nem vizsgálta ki az állítólagosan számos csalásgyanús esetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.