A választások esedékessége miatt

A malajziai kormányfő feloszlatta a parlamentet

Najib Razak malajziai kormányfő a parlamenti választások esedékessége miatt feloszlatta szerdán a parlamentet. Az általa vezetett koalíció csaknem 57 éve kormányoz, vele szemben pedig az Anwar Ibrahim vezette hárompárti szövetség áll majd.

2013.04.03 09:46MTI

Najib az állami televízióban közölte, hogy megkapta az uralkodó jóváhagyását a törvényhozás azonnali feloszlatására. A választási bizottság várhatóan egy héten belül összeül, hogy kitűzze a voksolás időpontját és a kampány kezdetét. 

A szavazást két hónapon belül kell megtartani, de általános a vélekedés, hogy már április végén megtartják, éppen akkor, amikor a jelenlegi kormány ötéves mandátuma lejár. Najib tévébeszédét felhasználta arra, hogy az általa vezetett Nemzeti Frontra való szavazásra buzdítsa a 29 millió lakosú ország 13 millió választópolgárát. 

"Ne játsszanak gyerekeink és unokáink jövőjével!" - mondta, hozzátéve, hogy a választók bizalmának újbóli elnyerése céljából a következő hetekben ellátogat majd az ország "minden szegletébe". 

A választók szövetségi szinten 222 parlamenti alsóházi mandátumról, valamint a 13 szövetségi államból 12-ben a helyi parlament összetételéről döntenek. A Nemzeti Front azóta kormányoz, hogy Malajzia 1957-ben elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. 

A választásokon - még ha koalícióban is más pártokkal - mindig legalább kétharmados többséget szerzett, kivéve legutóbb, 2008-ban. Najib azonban csak négy éve miniszterelnök, előtte egy évig Abdullah Ahmad Badawi volt a kormányfő. Utóbbi lemondásra kényszerült, mert őt hibáztatták a párt viszonylag gyenge választási eredményéért, amit annak tulajdonítottak, hogy nem voltak jó vezetői képességei.
 
Az ellenzéki pártszövetség azzal az ígérettel, hogy enyhíti az ország több régi gondját - például a burjánzó korrupciót és a kínai bevándorlók hátrányos megkülönböztetését - a 2008-as választásokon elnyerte az ellenőrzést több szövetségi állam fölött. Najib megpróbálta visszaszerezni a párt népszerűségét olyan intézkedésekkel, mint például több költségvetési forrás juttatása a szegényeknek és olyan közbiztonsági törvények eltörlése, amelyeket sokan az elnyomás eszközeinek tartottak. 

A legtöbb elemző szerint Najib koalíciója mindenképpen győzni fog, mert a kisebb településeken még mindig nagy a támogatottsága, s ezek szavazói döntenek a parlamenti helyek többségéről. Malajziában választójoggal azok az állampolgárok rendelkeznek, akik elmúltak 21 évesek, és regisztrálták magukat a választásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.