Túl messzire mentek?

Brüsszel demokráciaellenesnek tartja a moldovai parlament határozatait

A moldovai törvényhozás olyan jogkörökkel ruházta fel magát, amelyek Brüsszel szerint hátráltatják a volt szovjet köztársaság közeledését az Európai Unióhoz.

2013.05.04 15:29MTI

A pénteken este sebtében elfogadott határozatok felhatalmazzák a chisinaui parlamentet, hogy fölmentse az alkotmánybíróság egyes tagjait, illetve módosítsa a választási szabályokat. Az utóbbi értelmében a jövőbeni választásokon a pártoknak a leadott szavazatoknak legalább 6 százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy bekerüljenek a törvényhozásba (korábban 4 százalék volt a bejutási küszöb).
 
A brit hírügynökség a Moldovát megbénító politikai válság legújabb fejleményének minősítette az új törvényeket. A szegény kelet-európai ország legutóbbi, Vlad Filat vezette kormánya márciusban mondott le, miután elveszítette a bizalmi szavazást. Utóbbit az Európa-barát koalíció pártjainak vezetői közötti rivalizálás kényszerítette ki. 

Filat megpróbálta visszaszerezni a kormányfői tisztséget, ám az alkotmánybíróság áprilisban megfúrta tervét: megtiltotta, hogy jelöltesse magát a miniszterelnök-választáson - mi több, még azt is megakadályozta, hogy egy ügyvezető kormány élére álljon. 

Bosszúból Filat Moldovai Liberális Demokrata Pártja (PLDM) és az ellenzéki kommunisták pénteken összefogtak, és elfogadtak egy olyan törvényt, amely felhatalmazza a parlamentet a korábban érinthetetlennek számító alkotmánybírák fölmentésére. A parlamenti küszöb fölemelése azzal a veszéllyel jár a kicsiny Liberális Párt (PL) számára, hogy a következő választáson nem jut be a törvényhozásba.
 
Egy további pénteki határozattal a parlament bővítette a március óta kormányzó ügyvivő kabinet és feje, Iurie Leanca (PLDM) jogköreit. Utóbbi ezáltal leválthatja a két kisebb koalíciós párt, a PL és a Moldovai Demokrata Párt (PDM) által delegált minisztereket. A chisinaui határozatokra reagáló közös nyilatkozatában Catherine Ashton és Stefan Füle EU-biztosok demokráciaellenesnek nevezték a döntéseket. 

Mint rámutatnak, az alkotmánybírákkal, valamint számos más, a moldovai demokrácia működését érintő alapvető kérdéssel kapcsolatos törvényt rendkívüli sietséggel fogadták el anélkül, hogy megfelelően konzultáltak volna a társadalommal, illetve kellően tekintetbe vették volna az alkotmányreformra vonatkozó európai normákat. 

Az új törvények "a moldovai döntéshozatal aggályos új sémájába illeszkednek... amelynek keretében az állam intézményeit egy szűk csoport érdekében használják fel" - írta Ashton és Füle, hozzátéve: a pénteki határozatok hosszú távon kihatással lehetnek Moldova európai törekvéseire. A parlament határozatait még alá kell írnia Nicolae Timofti államfőnek, ami távolról sem bizonyos. 

Egyes képviselők ugyanis megkérdőjelezik a határozatok jogszerűségét, arra hivatkozva, hogy a péntek esti ülésen nem volt jelen Marian Lupu házelnök, akit a politikai adok-kapok jegyében váltottak le a múlt héten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.