Szigorúbb fellépést szorgalmaznak

Négy tagállam a "szociális turizmus" ellen

A miniszterek nem neveznek meg tagállamokat vagy nemzetiségeket, egy osztrák lap szerint azonban elsősorban Romániából és Bulgáriából érkező roma bevándorlókra gondolnak. A német, az osztrák, a holland és a brit belügyminiszter úgy látja, hogy országaik "szociálissegély-turizmussal" szembesülnek.

2013.04.26 13:49MTI

Szigorúbb fellépést szorgalmaz négy tagállam, köztük Ausztria azok ellen, akik visszaélnek az EU-n belüli szabad mozgás jogával és a fogadó állam szociális rendszerével - írta pénteken egy osztrák napilap.

A Der Standard beszámolója szerint a német, az osztrák, a holland és a brit belügyminiszter úgy látja, hogy országaik "szociálissegély-turizmussal" szembesülnek, s ezért levélben az Európai Bizottsághoz fordultak.

A levélben többek között azt írták, hogy "egyes tagállamok városainak és községeinek" "jelentős terhet jelentenek bizonyos, más tagállamokból érkező bevándorlók". Ezek a bevándorlók "anélkül élnek a szociális szolgáltatásokkal, hogy megfelelnének a szükséges feltételeknek" - idézett a levélből az újság.

A miniszterek nem neveznek meg tagállamokat vagy nemzetiségeket, a lap szerint azonban elsősorban Romániából és Bulgáriából érkező roma bevándorlókra gondolnak.

A miniszterek szerint meg kell teremteni a lehetőséget a visszaélést elkövetők kiutasítására és ismételt beutazásuk megtiltására.

A bizottság ezt elutasítja. "A bizottság régóta kiáll a szabad mozgás joga mellett, amely nagy kincs az EU-ban. Egyáltalán nincs semmi ok arra, hogy ez megváltozzon" - szögezte le Viviane Reding igazságügyi biztos szóvivője a Der Standardnak nyilatkozva. "Nem tárgyalunk a szabad mozgás jogáról, a határok leépítésére törekszünk" - mondta. A szóvivő úgy látja, hogy a jelenlegi uniós irányelvek alapján is elég eszköze van az államoknak, hogy védekezzenek a visszaélések ellen.

Andor László szociális ügyekért felelős biztos szóvivője, Jonathan Todd elutasította az általánosító elítélést és hiányolta, hogy a levélben nem tártak a bizottság elé számokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.