"Lehetséges egy más világ"

Tuniszban tartják a globalizációellenes Szociális Világfórumot

A globalizációt ellenző aktivisták ezrei gyülekeztek kedden a Szociális Világfórum nyitó felvonulására Tunisz belvárosában: az eseményt idén Tunéziában, az "arab tavasz" bölcsőjében tartják.

2013.03.27 00:31MTI

A davosi Világgazdasági Fórum "ellenrendezvényének" számító globalizációellenes esemény Németországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból, Franciaországból, Egyiptomból, Marokkóból és Algériából érkezett résztvevői "Le a diktatúrával!", "Le a tőkével!", "Le a cionizmussal!", "Szabadságot Palesztinának!" és "Szolidaritást a világ asszonyaival!" jelszavakat skandálva kezdték meg a felvonulást.
   
Anarchisták, környezetvédők, pacifisták, szakszervezeti aktivisták együtt vonultak a hagyományos dzsellabába öltözött szaharaiakkal, fátyolt viselő nőkkel, kipás férfiakkal a Habib Burgiba sugárúton, a Zin el-Abidin Ben Ali elnököt 2011-ben elűző forradalom fő színhelyén.
   
A Szociális Világfórum tanácskozása kedden kezdődött meg a tuniszi el-Manar egyetem kampuszán, "a diszkrimináció ellen küzdő nők" tanácskozásával.
   
A szervezők szerint a számos workshopon és konferencián mintegy 30 ezren vesznek részt.
   
A fórum több tucatnyi szekciójában a nőknek az arab tavasz országaiban betöltött szerepével foglalkoznak, a tanácskozásokon nem csak gazdaságpolitikai kérdésekről, de a muzulmán világ olyan kényes témáiról is vita folyik, mint például a szexualitás.
   
Más szekciókban várhatóan "a forradalmi folyamatokról, lázadásokról, felkelésekről és polgárháborúkról és elégedetlenségi mozgalmakról" lesz szó a szervezők szerint.
   
Az idei - tizenkettedik - Szociális Világfórum, amelynek a jelszava "Lehetséges egy más világ", március 30-ig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.