45,9 százalék

Megerősítette a választási bizottság Cartes győzelmét Paraguayban

Hivatalosan megerősítette a választási bizottság elnöke Paraguayban, hogy a konzervatív Colorado Párt színeiben indult Horacio Cartes vállalkozó győzött a vasárnap tartott elnökválasztáson.

2013.04.22 08:14MTI

Alberto Ramírez Zambonini közlése szerint a szavazatszámlálási eredmények azt mutatják, hogy Cartes a voksok 45,9 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenfele, az Autentikus Liberális Pártot képviselő Efraín Alegre 36,9 százalékot kapott.

A baloldali koalíció nevében indult jelölt, Mario Ferreira újságíró 5,8 százaléknyi vokssal végzett a harmadik helyen.

Zambonini elmondta azt is, hogy a 3,5 millió szavazásra jogosultnak 68,37 százaléka járult az urnákhoz.

Efraín Alegre már a hivatalos közlés előtt elismerte vereségét. Sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy bár óriási erőfeszítéseket tettek, nem volt lehetséges megnyerni a választást.

Hozzátette, hogy tiszteletben tartja a paraguayi nép akaratát.

A győztes Cartes úgy nyilatkozott, hogy diadalával egész Paraguay nyer.

A dél-amerikai ország politikáját a múlt század közepétől a Colorado Párt jelentős mértékben meghatározta, ez az erő volt hatalmon Alfredo Stroessner három és fél évtizedes diktatúrája alatt is. A legutóbbi, 2008-ban tartott elnökválasztást azonban a Colorado Párt elvesztette a "szegények püspökeként" ismert Fernando Lugóval szemben.

Lugót tavaly júniusban a parlament fölmentette tisztségéből, azóta ideiglenesen Luis Federico Franco Gómez korábbi alelnök látja el az elnöki feladatokat.

Cartes - aki elsősorban dohányvállalkozásainak köszönhetően az ország egyik leggazdagabb embere - a tervek szerint csak augusztusban veszi át hivatalát.

A vasárnapi voksoláson az elnök mellett 45 szenátort, 80 képviselőt, 17 regionális vezetőt is választottak, továbbá nemzetközi szervezetekbe 18 képviselőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.