Bolívia államcsínynek tekinti

Paraguayban hivatalba lépett az ideiglenes államfő

Ideiglenesen átvette Paraguayban az államfői teendőket Federico Franco alelnök, miután a parlament helyi idő szerint pénteken alkotmányos vádeljárás keretében felmentette tisztségéből Fernando Lugót, a dél-amerikai ország államfőjét.

2012.06.23 11:59MTI

A paraguayi törvényhozás Fernando Lugót tette felelőssé azért, hogy a múlt héten 17 ember meghalt illegális földfoglalók és a rendőrség közötti összecsapásban.

Franco 2013 áprilisáig marad az ország élén, amikor Paraguayban általános választásokat tartanak. Az 50 éves, orvos végzettségű politikus a parlament előtt letette a hivatali esküt. Beszédében egységre szólította fel az ország politikai pártjait és mozgalmait.

A dél-amerikai országok többsége elítélte Fernando Lugo elnök leváltását. Evo Morales bolíviai elnök a parlament által végrehajtott államcsínynek minősítette a baloldali államfő elmozdítását. Morales szerint a volt paraguayi államfő kérlelhetetlen harcot folytatott az ország nagybirtokosai ellen, akik ezt nem bocsátották meg neki.

Közvetlenül Lugo elmozdítása előtt tett rádiónyilatkozatában Rafael Correa ecuadori elnök "illegitimnek" nevezte a tervezett intézkedést, és kijelentette, hogy országa nem ismer el más paraguayi államfőt.

Hugo Chávez venezuelai elnök ugyancsak törvénytelennek minősítette a lépést.

Cristina Kirchner argentin elnök - Argentina és Paraguay egyaránt tagja a Mercosurnak, a latin-amerikai közös piacnak - elítélte és "elfogadhatatlan államcsínynek" nevezte az intézkedést. Buenos Aires-i sajtóértekezletén azt mondta: "a lépés olyan időket hoz vissza, amelyekről azt hittük, már végleg elmúltak Dél-Amerikában".

Alfredo Moreno chilei külügyminiszter szerint a paraguayi alkotmányos vádeljárás az ilyen típusú procedúrák "minimális követelményeinek sem tett eleget".

Végül Ollanta Humala perui elnök kijelentette: Fernando Lugo elmozdítása "csapást jelent a térség demokratikus folyamataira, és arra kötelezi az országokat, hogy legyenek éberek"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.