Lino Cesar Oviedo

Helikopter-balesetben halt meg a paraguayi elnökjelölt

Helikopter-balesetben meghalt Lino Cesar Oviedo paraguayi elnökjelölt - közölték vasárnap a hatóságok.

2013.02.04 07:43MTI

Oviedo egy vidéki politikai gyűlésről tért vissza éppen szombat este a fővárosba, amikor a helikopter rossz időjárási körülmények közé került, és lezuhant. A gépen tartózkodó mindhárom ember, az elnökjelölt, testőre és a pilóta meghalt - mondta egy légi irányítási szóvivő.

Egy szemtanú szerint a helikopter a földnek csapódás után felrobbant.

A 69 éves Oviedo az ország harmadik legnagyobb ellenzéki pártjának - az Erkölcsös Állampolgárok Nemzeti Uniójának, UNACE - jelöltjeként indult volna az áprilisi elnökválasztáson. Az asuncióni parlament tavaly alkotmányos vádeljárásban felmentette tisztségéből Fernando Lugo elnököt, mert felelősnek tartották azért, hogy meghalt 17 ember egy illegális földfoglalók és a rendőrség közötti összecsapásban. Az idei elnökválasztásig Federico Franco alelnököt bízták meg az ideiglenes államfői tisztséggel.

A nyugalmazott tábornok és volt hadsereg-főparancsnok Oviedo több korábbi elnökválasztáson is indult, és a Reuters szerint nem mindig használt demokratikus eszközöket. Mint még ezredes 1989-ben azt a feladatot kapta Andrés Rodríguez tábornoktól, hogy tartóztassa le Alfredo Stroessner diktátort. Rodríguez egy véres puccsal hatalomátvételt hajtott végre, ő lett az elnök, Stroessnert pedig Brazíliába száműzték, ahol 2006-ban meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.