Árvíz

Másod- és harmadfokú árvízvédelmi készültség Romániában

Narancssárga (másodfokú) árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtök estig Romániában az ország délnyugati részén - a bánsági hegyvidéken (Krassó-Szörény megyében) és Olténiában -, a Tisza erdélyi mellékfolyóinak többségén és a Kárpát-karéj külső részének hegyvidékén sárga (elsőfokú) készültség van érvényben.

2013.04.04 14:06MTI

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) másodfokú figyelmeztetést adott ki a Duna bánsági vízgyűjtőjéhez tartozó Berzava, Karas és Néra folyókra, valamint a Bisztra és a Temes felső szakaszára: ezeken Szerbia felé vonul le az ár. Ugyancsak másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszának olténiai mellékfolyóin, a Csernán, a Zsílen és az Olteten, illetve ezek mellékfolyóin.
   
A Tisza erdélyi mellékfolyóin - a Maros, a Szamos és a Sebes-Körös kivételével -, valamint a Kárpát-karéj havasalföldi és dél-moldvai folyóin (köztük a csángóföldi Tatroson) elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
   
A legtöbb gondot a Zsíl és mellékfolyói okozták, amelyek Craiova környékén több száz hektár mezőgazdasági területet és több megyei utat elöntöttek. A Hunyad megyei Aninószán (Aninoasa) egy családot azért telepítettek ki a hatóságok csütörtökön, mert földcsuszamlás rongálta meg házukat.
   
Victor Ponta miniszterelnök csütörtökre összehívta az árvízi védekezésben és katasztrófavédelemben érintett hatóságok megyei és országos vezetőiből álló irányító törzset.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.