Szavaz a parlament

Portugália: bizalmatlansági indítvány a kormány ellen

A szocialista ellenzék által kedden benyújtott bizalmatlansági indítvány célja, hogy bírálja a hitelezők által diktált megszorító politikát, amelyről rövidesen állást foglal az alkotmánybíróság is.

2013.04.03 19:42MTI

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaz szerda este a portugál parlament.

A szocialista ellenzék által kedden benyújtott bizalmatlansági indítvány célja, hogy bírálja a hitelezők által diktált megszorító politikát, amelyről rövidesen állást foglal az alkotmánybíróság is.

Portugáliában, ahol az előrejelzések szerint immár harmadik éve várható recesszió, és a munkanélküliségi ráta eléri a 17,5 százalékot, a jobbközép kormánynak elegendő képviselői szavazata van bizalmatlansági indítvány elutasításához, de a kormányra gyakorolt politikai nyomás tovább növeli a ciprusi válság és az euróövezet jövője miatt amúgy is aggódó pénzügyi piacokon a bizonytalanságot.

Az országnak 78 milliárd eurós mentőcsomagra volt szüksége az elmúlt két évben, mert tízévi lassú növekedés és növekvő eladósodás után súlyosan érintette az euróövezet válsága. A hitelezőkkel - az Európai Központi Bankkal, az Európai Bizottsággal és Nemzetközi Valutalappal - a harmadik évre aláírt hitelszerződés következtében Portugália megszorító intézkedésekre kényszerült, amelyeket a gazdaság lelassulásának fő okaként tekintenek.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Szocialista Párt (PS) is aláírta az ország főbb pártjai által támogatott hitelmegállapodást. Az egyetértés azonban tavaly szertefoszlott az adóemelések és a fizetéscsökkentések kiváltotta népharag láttán, és a balközép Szocialista Párt most új választásokat követel. A parlamenti választások 2015-ben esedékesek.

A kormány feje felett lebeg az alkotmánybíróság döntése is, amely várhatóan áprilisban határoz arról, hogy törvényesek-e az idei költségvetésben szereplő egyes megszorító intézkedések, így az öregségi nyugdíjak megkurtítása és az idei jövedelmekre mindenkire egységesen kirótt egyszeri 3,5 százalékos adó. Az intézkedések alkotmányellenesnek nyilvánítása megtorpedózná a kormány idei pénzügyi terveit.

António José Seguro, a Szocialista Párt vezetője a parlamentben kijelentette: a kormány elvesztette a szavazók bizalmát. Hozzátette: a bizalmatlansági indítvány kiutat kínál a politikai válságból. Seguro szerint a PS támogatja a költségvetési fegyelmet, de enyhébb hitelfeltételeket és több gazdaságélénkítő intézkedést szeretne.

A jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Pedro Passos Coelho kormányfő közölte: kormánya kitart a hitelmegállapodás mellett. Hozzátette: a hitelezők dicsérték a kormány politikáját. Azzal vádolta a 2005 és 2011 között kormányzó szocialistákat, hogy az ő féktelen költekezésük sodorta Portugáliát a szakadék szélére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.