Halálbüntetés

Kivégezték az al-Kaida volt bagdadi vezetőjét

Kivégezték hétfőn Irakban az al-Kaida terrorszervezet négy tagját, köztük a szervezet bagdadi hálózatának volt vezetőjét. Így idén már 22 emberen hajtották végre a halálos ítéletet, holott a nemzetközi közösség a kivégzések beszüntetését követeli.

2013.04.01 19:15MTI

Az iraki igazságügyi minisztérium hétfői közleményében bejelentette, hogy a négy embert - akik ellen az a vád, hogy "bűncselekményeket" követtek el az iraki nép ellen - akasztással végezték ki. Egyikük Manaf Abdel Rahim al-Ravi, az al -Kaida bagdadi hálózatának egykori vezetője. Az 1975-ben Moszkvában született Ravi állítólag maga irányította az iraki külügyminisztérium és pénzügyminisztérium ellen elkövetett robbantásos merényleteket, amelyekben 106 ember vesztette életét, és mintegy hatszázan megsebesültek.
   
Az AFP információi szerint a közel-keleti országban az év eleje óta 22 embert végeztek ki, akiket terrorcselekmények elkövetésének vádjával ítéltek halálra. Tavaly összesen 129 emberen hajtottak végre halálos ítéletet.
   
Haszán as-Samri igazságügyi miniszter a múlt hónapban kijelentette, hogy Iraknak nem áll szándékában felhagyni a kivégzésekkel. A nemzetközi közösség ugyanakkor megdöbbenéssel fogadja ezt az ítélet-végrehajtási gyakorlatot, így az ENSZ iraki missziója, Nagy-Britannia, az Európai Unió, valamint az Amnesty International és a Human Rights Watch emberi jogi szervezet többször intézett felhívást Bagdadhoz, hogy hirdessen moratóriumot a kivégzésekre.
   
Az al-Kaida iraki szárnya vállalta a felelősséget az idén március 19-én elkövetett bagdadi merényletekért is, amelyekben 56 ember meghalt és több mint kétszáz megsebesült. A szervezet szerint mindez csak "ízelítő" volt, amit majd további bosszúálló akciók követnek mindazokért, akiket a jelenlegi rendszer kivégzett. A szunnita iszlamisták szerint Irak síita kormánya elnyomja a szunnita kisebbséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.