Újabb miniszter mondott le

Kormányellenes tüntetőket lőttek le Irakban a rendőrök

Lelőttek a rendőrök három tüntetőt egy kormányellenes tiltakozó akció során Irakban pénteken. Ezt követően lemondott a kormány egyik szunnita tagja, Izzát ad-Din ad-Davla mezőgazdasági miniszter, azzal vádolva a síita Núri al-Máliki miniszterelnököt, hogy "nem ad válaszokat a nép elvárásaira".

2013.03.08 21:30MTI

Az arab országban több hónapja folynak kormányellenes tüntetések, amelyeken a lakosság mintegy negyedét kitevő szunnita kisebbség tagjai hátrányos helyzetükre, vallási alapú megkülönböztetésükre panaszkodnak. Pénteken is számos városban  tüntettek tömegek Núri al-Máliki politikája ellen.
   
A halálos kimenetelű összetűzés Moszulban bontakozott ki, ahol a terrortámadások veszélye miatt elrendelt tiltás ellenére hívtak össze tüntetést. Amikor a rendőrök őrizetbe akarták venni az akció egyik szervezőjét, zavargások törtek ki, és szemtanúk szerint ennek megfékezése során dördültek el a halálosnak bizonyult lövések. A hatósági fegyverhasználatnak a három halálos áldozat mellett hét sebesültje is van.
   
Ami Davlát illeti, ő a kormány második szunnita tagja, aki "átáll" a tiltakozókhoz. Múlt pénteken ugyanilyen indoklással távozott Rafía al-Iszávi pénzügyminiszter.
   
A kormány egyik tagja szerint a mezőgazdaság miniszter már készül egy ideje a kilépésre, és lemondásáról éppen a moszuli véres események miatt hozta meg a végső döntést. "Semmi esetre sem lehetek része olyan kormánynak, amely nem ad válaszokat a nép elvárásaira" - szögezte le a távozó miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.