23 ember halt meg és ötven megsebesült

Kormánypárti milíciát támadott meg egy merénylő Irakban

Gyülekező kormánypárti milicisták közé befurakodott öngyilkos merénylő legalább 23 ember halálát és ötven sebesülését okozta hétfőn Irakban.

2013.02.04 15:47MTI

A támadás Bagdadtól húsz kilométerre északra, Tadzsi városban történt. A szunnita milicisták a zsoldjukat akarták felvenni. A merénylő robbanóövet viselt. Az áldozatok között katonák és rendőrök is vannak.
   
A törzsi harcosokat az iraki terrorhullám legsúlyosabb időszakában, 2006-ban kezdték toborozni az amerikai megszálló erők és az iraki kormány, hogy felvegyék a harcot az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szintén szunnita iraki szárnyával. Tevékenységük sikeresnek bizonyult, ők maguk azonban a kormányellenes felkelők célpontjává váltak, akik árulónak tartják őket.
   
Irakban azóta igen nagy mértékben csökkent az erőszak szintje, de a merényletek így is mindennaposak. A kormány a múlt héten 300 ezer dinárról (mintegy 250 dollár) 500 ezerre növelte a milicisták havi zsoldját.
   
A Tadzsiban elkövetett merényletet egyelőre senki sem vállalta magára, de az elkövetés módszere az al-Kaidára utal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.