Siíta mecset

Irak: öngyilkos merénylet a gyászszertartáson - több tucatnyi halott

Legalább 42 ember veszítette életét és 75-en megsebesültek szerdán Észak-Irakban, egy síita mecsetben, egy gyászszertartás alatt elkövetett öngyilkos merényletben.

2013.01.23 17:59MTI

Ez volt az utóbbi fél év legvéresebb terrorcselekménye Irakban.

A tettes a síita gyászolók közé vegyülve jutott be a Bagdadtól 175 kilométerre északra, Szaláheddín tartományban fekvő, vallási és etnikai szempontból vegyes Túzhúrmati város síita mecsetébe, ahol éppen egy előző nap meggyilkolt politikus temetési szertartása zajlott.

A sebesültek között több törzsi és helyi vezető is van. Egyikük Ali Hásim Muhtár, az Iraki Türkmén Front alelnöke és a tartományi regionális tanács tagja.

A gyászolók Muhtár sógorának temetésére gyűltek össze, akit előző nap lőttek agyon a városban.

Az öngyilkos merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára. A tettesek gyaníthatóan szunnita szélsőségesek lehettek, akik az al-Kaida terrorhálózattal állnak kapcsolatban, és rendszeresen követnek el támadásokat felelős politikusok, a síita felekezet és a biztonsági erők tagjai ellen. Céljuk az, hogy ismét felszítsák a síita többség, a szunniták és a kurdok közötti ellentéteket.

Ez volt a negyedik öngyilkos merénylet egy hét leforgása alatt Irakban. Kedden Bagdadban és körzetében három robbantásban összesen 26 ember veszítette életét.

A Núri el-Máliki síita miniszterelnök vezette kormány próbálja csitítani az egy hónapja kitört szunnita tömeges tiltakozó megmozdulásokat. A kormány a kőolajmezők ellenőrzése miatt Kurdisztán autonóm régióval is vitában áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.