A hetek óta tartó tüntetések

Bebörtönzöttek százait helyezték szabadlábra Irakban

Szabadlábra helyeztek Irakban 335 letartóztatottat. A lépés válasz a hetek óta tartó tüntetésekre, amelyeken a kisebbségi szunnita népcsoporthoz tartozók azt sérelmezik, hogy Núri al-Máliki miniszterelnök síiták uralta kormánya hátrányos helyzetbe hozza felekezetüket.

2013.01.14 18:40MTI

Huszein as-Sahrisztáni, az igazságügyi miniszter helyettese hétfői sajtótájékoztatón a kormány nevében bocsánatot kért az elengedettektől, amiért őrizetbe vették és börtönbe vetették őket, holott, mint később kiderült, ártatlanok voltak. Egyúttal arra kérte a biztonsági erőket, hogy "ne kapkodják el" a letartóztatásokat, "koncentráljanak inkább azokra a valódi bűnözőkre, akik irakiak ellen követtek el bűncselekményeket".
   
A hatóságok azt nem közölték, pontosan milyen vádak miatt tartották fogva a most elengedetteket. Többségüket az iraki terrorellenes törvényre hivatkozva vették őrizetbe, de ezt a jogszabályt a szunniták szerint a kormány arra használja, hogy az ő közösségükhöz tartozókat börtönöztessen be.
   
Irak szunnita többségű tartományaiban három hete tartanak a kormányellenes tüntetések, amelyek miatt megnőttek azok az aggodalmak, hogy az ország ismét vallási jellegű konfliktusokba sodródhat. Szaddám Huszein diktátor tíz évvel ezelőtti bukása óta a szunniták egyre hangosabban tiltakoznak amiatt, hogy a többségi síiták nem biztosítják jogaikat kielégítő mértékben. A jelenlegi kormány, amely mindkét népcsoport képviselőit és kurdokat is magában foglal, régóta küzd azzal a problémával, hogyan osszák fel a hatalmat a különböző csoportok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.