Legalább húsz ember életét vesztette

Terroristák pokolgépet robbantottak Irakban, síita zarándokokat gyilkoltak meg

Terroristák pokolgépet robbantottak csütörtökön Irak déli részében azon az útvonalon, amelyet a síita zarándokok használnak szent városuk, Kerbela felé menet.

2013.01.03 17:51MTI

A rendőrség szerint legalább húsz ember életét vesztette, köztük gyerekek is. A robbanó szerkezetet Bagdadtól mintegy hatvan kilométerre délre, egy út menti parkolóban, egy gépkocsiban rejtették el. Több tucatnyian megsebesültek.
   
Ezekben a napokban milliónyi síita vesz részt a kerbelai ünnepségeken, amelyek az egyik legfontosabb szentjük, a VII. században meggyilkolt Huszein imám emlékéhez kapcsolódnak. Huszein mauzóleuma ebben a dél-iraki városban van. A tíz napon át tartó ünnepség csúcspontja csütörtökön volt. A hatóságok szerint az ünnepek alatt összesen mintegy 15 millióan keresték fel Kerbelát, s közülük 600 ezren külföldről érkeztek.
   
A merénylet miatt ismét felerősödtek a félelmek, hogy Irakban visszatérnek a felekezetek közötti leszámolások. A hatóságok 35 ezer katonát és rendőrt vezényeltek ki a rend fenntartására. A televízió képei szerint a kerbelai zarándokok között volt Núri al-Máliki miniszterelnök is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.