Több városban robbantak pokolgépek

Irakban többen meghaltak és megsérültek robbantások következtében

Legkevesebb 12-en meghaltak és 46-an megsérültek iraki városokban végrehajtott robbantásokban hétfőn.

2012.12.31 11:30MTI

A Bagdadtól délre fekvő Muszajabban egy család hét tagja - köztük három nő és két gyermek - vesztette életét. Minden valószínűség szerint azért érte őket a merénylet, mert a síita felekezethez tartoztak. 

Pokolgépek robbantak Hillában és Kerbelában is, ahová síita zarándokok igyekeznek a Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának 7. századi halálával kapcsolatos emlékünnepségekre. Hillában, ahol a síiták többségben vannak, korán reggel gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy síita mecset előtt, a helyi kormány székházának közelében. 

A rendőrség közlése szerint egy civil meghalt, 17 ember megsérült. Az észak-iraki Kirkukban három rendőr életét vesztette és négy megsebesült, amikor megpróbáltak hatástalanítani egy pokolgépet. Dijála tartományban szélsőségesek merényletet kíséreltek meg egy politikus, Hálid al-Lahibi ellen, aki a különböző népcsoportok közötti megbékélésért felelős. 

Több fegyveres tüzet nyitott a háza előtt posztoló őrökre, akik közül egyet megöltek, kettőt megsebesítettek. A merényleteket eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a szunnita lázadók, mint például az Iraki Iszlám Állam - az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi leágazása - rendszeresen támadásokat intéznek a síita felekezet ellen annak ünnepein. 

A síiták a következő napokban tartják az arbain ünnepet, amely az általuk különösen tisztelt Huszein imám halála utáni negyvennapos gyász végét jelenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.