Legalább tíz ember meghalt

Súlyos merénylet Irakban egy kurd pártirodánál

Nagy erejű pokolgép robbant szerdán az északi-iraki Kirkukban egy kurd párt helyi irodájánál, a detonációban legalább tíz ember életét vesztette, 140-en megsebesültek.

2013.01.16 09:26MTI

Több hasonló merényletben még legalább heten haltak meg szerte Irakban. A Kirkukban felrobbantott pokolgépet gépkocsiba rejtették, és öngyilkos merénylő hozta működésbe a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) helyi székházánál. A robbanásban több autó és a környező épületek homlokzata megrongálódott. 

A KDP az autonóm iraki kurd régió elnökének, Maszúd Barzáninak a pártja. A Bagdadtól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk környéke kőolajban gazdag. A területet magáénak követeli az itt élő mindhárom nagy népcsoport, a szunnita arabok, kurdok és a türkmének. A Kirkuktól délre fekvő Túzhúrmatiban azonos módszerrel követtek el merényletet. 

Az öngyilkos merénylő a kurd biztonsági erők egyik egységét vette célba, de a felrobbanó autó két civil halálát okozta, 26-an megsebesültek. A támadás a Dzsalál Talabáni iraki elnök vezette Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) helyi irodája közelében történt. Bagdadban három különböző helyen követtek el robbantásos merényletet, közel egy időben. Összesen öten vesztették életüket, köztük három rendőr. 

Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként, de az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam rendszeresen hajt végre hasonló merényleteket, hogy megingassa a központi kormányt, és hogy feszültséget keltsen a különböző iraki népcsoportok és felekezetek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.