Beludzsisztán

Pakisztán - menesztették a merényletek sújtotta tartomány kormányát

A síita tüntetők követeléseinek eleget téve Rádzsa Parvíz Asraf pakisztáni miniszterelnök hétfőn menesztette az ország délnyugati részén fekvő Beludzsisztán tartomány kormányát.

2013.01.14 08:26MTI

A tartományban az elmúlt napokban robbantásos merényletsorozat következtében legkevesebb 116 ember meghalt és több mint 270 megsebesült.

A hét végén síita tüntetők a közbiztonság javítását sürgetve a terrorcselekményben meghalt hozzátartozóik koporsoval zárták el az egyik főutat. Azt hangoztatták, hogy akciójukat addig nem hagyják abba, amíg a tartományi kormányt le nem váltják, és Kvetta ellenőrzését át nem adják a hadseregnek.

A robbantások elkövetéséért egy magát Egyesült Beludzs Hadseregnek nevező szervezet, majd egy Laskár-e-Dzsangvi nevű fegyveres szervezet vállalta a felelősséget. A pakisztáni radikális szunnita csoportok gyakran támadják a síita kisebbséget, amely felekezetet nem tartanak hithű muzulmánnak.

A pakisztáni miniszterelnök vasárnap Kvettába utazott és találkozott a tüntetőkkel. Ígéretet tett arra, hogy kormánya katonai akciót indít a merényleteket elkövető militáns szervezetek felszámolására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.