Húsz ember megsebesült

Pakisztánban katonák haltak meg az út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában

Út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában tizennégy katona meghalt, húsz másik megsebesült vasárnap Pakisztán északnyugati, hegyvidéki részén.

2013.01.13 14:56MTI

A támadás célpontja egy katonai konvoj volt. Ez eddig az egyik legtöbb halálos áldozattal járó merénylet az észak-vazirisztáni törzsi területen. A térség a központi kormánnyal szembenálló tálib szélsőségesek és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fellegvára. 

A régió egyben búvóhelye más fegyvereseknek is, akik a szomszédos Afganisztánban hajtanak végre támadásokat. A vasárnapi merénylet Doszalli településnél történt, 50 kilométerre délre Mirámsáh tartományi fővárostól - mondták hírszerzési tisztviselők. Az akcióban teljesen megsemmisült két katonai jármű, míg egy harmadik megrongálódott. 

Az afgán határ mentén fekvő Észak-Vazirisztánban több ezer katona állomásozik. Szombaton Hakimulla Mehszúd, a Tehrik-e-Talibán Pakisztán (Pakisztáni Tálibok Mozgalma, TTP) vezetője egy röplapon arra szólított fel, hogy a tálibok vessenek véget a kormánykatonák elleni támadásoknak Észak-Vazirisztánban. 

A tűzszünet nem terjed ki az ország többi részére. Egyelőre nem tisztázott, hogy a dokumentum a lázadók közötti szakadás következménye-e. A tálibok vezetői megosztottak ugyanis abban, hogy a pakisztáni államot vagy (az Afganisztánban állomásozó) NATO-erőket tekintsék a fő ellenségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.