Már nem számít tabunak - Háttér

A válás továbbra is veszélyes választás a pakisztáni nők számára

Bár már nem számít tabunak, a társadalmi megbélyegzéstől és a sokszor veszélyes következményektől tartva továbbra is csak kevés pakisztáni nő mer kilépni rosszul működő házasságából.

2013.01.11 23:00MTI

A pakisztáni kormány nem vezet hivatalos nyilvántartást a válásokról, de az illetékes szakemberek és ügyvédek szerint az utóbbi években változás figyelhető meg ezen a téren. Az iszlámábádi döntőbírósági tanács adatai szerint az 1,7 millió lakosú fővárosban 2011-ben 557 pár bontotta fel házasságát, míg 2002-ben még csak 208 pár tette ezt meg. A válási arány emelkedése a legtöbb pakisztáni szerint a nők növekvő anyagi függetlenségével magyarázható: az elmúlt évtizedben a gyengébb nem tagjai körében megkétszereződött, s elérte a 12 milliót a dolgozók száma - derül ki a pakisztáni statisztikai hivatal legutóbbi jelentéséből.
    
"Ha van jövedelmed, az egyetlen dolog, amit elvársz egy férfitól, hogy szeressen és legyen gyengéd hozzád" - mondta a 26 éves Rabia, aki egy előre elrendezett házasságnak fordított hátat, miután kiderült, hogy férje megcsalja.
    
A válóok a legtöbb esetben azonban a családon belüli erőszak - magyarázta Alija Malik ügyvéd. A Thomson Reuters Foundation 2011-es felmérése szerint a pakisztáni nők mintegy 90 százalékát legalább egyszer bántalmazták már otthon.
    
A 180 milliós ázsiai ország konzervatív erői ugyanakkor komoly fenyegetést látnak a válás intézményében, illetve az ezt az utat választókban is. "A nők úgymond függetlenséghez és szabadsághoz jutottak, de mindez éppen rájuk jelent veszélyt" - nyilatkozta a helyi tálibok szóvivője, Ihszanullah Ihszan.
    
A frigy felbontása a pakisztáni nők számára elsősorban azért jelent kockázatot, mert a válás megítélése a társadalomban továbbra is negatív, s így a lépéssel a családjuk becsületét sértik meg. A The Aurat Foundation pakisztáni jogvédő csoport adatai szerint tavaly összesen 1636 "becsületgyilkosság" történt az országban. Hina Dzsilani emberjogi ügyvéd ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egyszer az irodájában lőtték le az egyik válni készülő fiatal ügyfelét - az elkövető a lány anyja volt - , de történt már olyan is, hogy a bíróságról hazafelé menet végeztek egy elvált feleséggel.
    
Ha egy nőnek sikerül is kilépnie házasságából, az ebből adódó stigma miatt az újraházasodásra nemigen van remény. Sokan ezért inkább a férjük mellett maradnak, és még nagyobb ennek a valószínűsége, ha közös gyerek is van. A bíróság ugyanis csak nagyon ritkán rendeli el a kötelező gyerektartás fizetését az apa számára, s ha ezt mégis megteszi, akkor is rendkívül nehéz azt behajtani. A két gyereket nevelő 31 éves Fatima is éppen ezért házasodott össze másodjára is az őt éveken át bántalmazó férfival. "Nem fizet tartásdíjat, ha nem élek vele" - mondta. "Nem akarom itt hagyni a gyerekeimet, még túl kicsik. Ha el tudnám őket tartani, már rég elmentem volna"- fakadt ki.
   

Az ország kereskedelmi központjában, Karacsiban dolgozó Zísan Sarif ügyvéd a brit hírügynökségnek arról beszélt, hogy míg egy évtizeddel ezelőtt gyakorlatilag senki nem nyújtott be nála válókeresetet, most egy héten többet is kap. Mint mondta, a legtöbben a felső- és középosztályból keresik meg, tekintve, hogy a legalább 300 dolláros ügyvédi díjat a szegénységben élők nem tudják kifizetni.
    
A válás szempontjából különösen hátrányos helyzetben vannak a vallási kisebbségek tagjai, akik esetében az eljáró polgári bíróságok évekig is húzhatnak egy-egy ilyen ügyet szemben a muszlim családi bíróságokon előírt maximum hat hónapos időtartammal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.