Birmingham

Kiengedték a kórházból a tálibok által megsebesített pakisztáni kislányt

Többhavi kezelés után elhagyhatta a birminghami kórházat az a 15 éves pakisztáni kislány, akit még tavaly ősszel tálib fegyveresek sebesítettek meg hazájában - jelentette be pénteken a kórház egy közleményben.

2013.01.04 13:26MTI

Malala Juszufzait október 9-én szállították Pakisztánból Nagy-Britanniába, miután az ország északnyugati részén két tálib egy iskolabuszon több lövést adott le rá. Az egyik lövedék a bal szeme felett érte, és megsértette a kislány agyát is.

A lányok oktatásáért kiálló és a tálibokat bíráló Malala azonban túlélte az ellene elkövetett merényletet, és a birminghami Queen Elizabeth kórházban elvégzett háromhavi kezelés után, pénteken saját lábán távozott az intézményből.

Az őt kezelő orvoscsoport közölte, hogy a kislánynak a következő hónapokban még további rehabilitációs kezeléseken kell részt vennie.

Malala valószínűleg hosszabb távon Nagy-Britanniában marad; erre utal, hogy édesapját a pakisztáni kormány a minap az ország birminghami konzulátusának oktatási attaséjává nevezte ki, legalább három évre szóló, de két további évvel meghosszabbítható kinevezéssel.

A tálibok által megsebesített lányt a múlt hónapban Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök is meglátogatta a birminghami kórházban.

A Pakisztán északnyugati térségében élő Malala Juszufzai már 11 éves korában nemzetközi ismertségre tett szert, amikor a BBC Világszolgálatának urdu nyelvű szekciójában rendszeres naplóbejegyzésekben számolt be a tálibok tevékenységéről, köztük arról is, hogy a helyi tálib parancsnokság elrendelte a leányiskolák bezárását.

Világszerte több tízezren csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amely sürgeti, hogy Malalát hivatalosan jelöljék a Nobel-békedíjra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.