Legalább harminchárom ember meghalt

Pokolgépes merénylet Irakban, sok áldozat

Legalább harminchárom ember meghalt, hetven megsebesült, amikor vasárnap egy öngyilkos merénylő és két fegyveres megtámadta az Irak északi részén fekvő Kirkukban a városi rendőrség központi épületét.

2013.02.03 09:17MTI

Mohamed Szabr tábornok, a helyi katasztrófavédelem parancsnoka elmondta, hogy a támadóknak nem sikerült hatalmukba keríteni a létesítményt. Beszámolók szerint az öngyilkos merénylő egy rendőrautónak álcázott járművel hajtott a főbejáratához, ahol működésbe hozott egy robbanószerkezetet. 

Rendőregyenruhába öltözött társai ez alatt kézi gránátokat hajigálva megpróbáltak behatolni az épületegyüttesbe, de lelőtték őket. A rendőrök ezt követően megpróbálták semlegesíteni azokat a pokolgépeket, amelyek a támadók testére voltak erősítve. A rendőrségi épületegyüttes, valamint a környező lakóházak súlyosan megrongálódtak. 

A hatóságok lezárták a belvárosba vezető utakat - közölték szemtanúk. A támadás elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta, de az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya rendszeresen támad a biztonsági erőkre abban a reményben, hogy ezzel destabilizálja a kormányt. A fővárostól Bagdadtól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk környéke kőolajban gazdag. A területet magának követeli az itt élő mindhárom nagy népcsoport, a szunnita arabok, kurdok és a türkmének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.