Jogászbizottság

1994-es zsidóellenes merénylet: Argentína és Irán együttműködik a feltárásban

Argentína bejelentette vasárnap, hogy Iránnal együttműködve jogászbizottságot állítana fel az 1994-ben, Buenos Airesben egy zsidó segélyegylet ellen elkövetett merénylet körülményeinek tisztázására.

2013.01.27 18:16MTI

Az erről szóló szándéknyilatkozatot az Afrikai Unió csúcsértekezlete alkalmából írta alá Addisz-Abebában az argentin és az iráni külügyminiszter, aki megfigyelőként van jelen az eseményen.

A robbantásos merényletben 85 ember vesztette életét, 300-an megsebesültek. Az argentin hatóságok 2006-ban nemzetközi elfogató parancsot adtak ki több iráni miniszter és más fontos vezető ellen azzal a gyanúval, hogy közük volt a merénylet megszervezéséhez.

Cristina Fernández argentin elnök "történelmi jelentőségűnek" minősítette az elvi megállapodást, amely azonban csak akkor lép életbe, ha mindkét ország parlamentje ratifikálja. Az ötfős bizottság kizárólag külföldi, nemzetközileg elismert jogászból fog állni, és az Argentína, illetve Irán által átadott dokumentumokat tanulmányozza át, majd ajánlásokat fogalmaz meg a két fél számára. Az elvi megállapodás alapján lehetőség nyílik arra is, hogy az argentin hatóságok Teheránban kihallgassák a merénylet miatt az Interpol által körözött személyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.