A kedvezőtlen időjárás miatt

Argentína 25 százalékkal csökkenti búzaexportját

Argentínában az elmúlt évek leggyengébb búzatermését takarítják be a kedvezőtlen időjárás miatt, ennek következtében a világ egyik vezető búzaexportálója akár 25 százalékkal is csökkentheti a termény eladását a világpiacon.

2012.12.09 12:01MTI

Az argentin kormány legújabb előrejelzése szerint az idei búzatermés 11,1 millió tonna lesz az eddig várt 11,5 millió tonna helyett. Ez az adat azonban valószínűleg csak rosszabb lesz idővel, mert miután a búza több mint 26 százalékát már learatták, a hozam gyengébb lett a legfrissebb becslésnél is.
   
A tavalyi argentin búzatermés 13,2 millió tonna, egy évvel korábban 15,8 millió tonna volt.
   
Argentína tavaly 6 millió tonna búzát exportált, idén azonban 4,5 millió tonnánál nem tud többet értékesíteni külföldön a hazai kereslet biztonságos kielégítése mellett - értesült kormányzati forrásokból a La Nacion című argentin lap.
   
A bejelentés akkor érte a nemzetközi gabonapiacokat, amikor általános várakozások szerint elhúzódó ellátási feszültségre kell felkészülni, ami egyebek között az árak emelkedését okozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.