Két biztonsági őr meghalt

Ankara: öngyilkos merénylet történt az amerikai nagykövetségnél

Öngyilkos merénylő hozott működésbe egy robbanószerkezetet pénteken Törökországban, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál. Legalább ketten meghaltak, sok a sebesült.

2013.02.01 13:51MTI

A pokolgép feltehetően a követség oldalbejáratánál lévő ellenőrző pontnál robbant, ott, ahol a vízumkérők belépnek a képviselet területére. A robbanás az épület belsejében nem okozott kárt, de egy filmfelvételen látni lehetett egy ajtót, amelyet a detonáció letépett a kerethez rögzítő sarokvasról. 

Egy újságíró egy holttestet is látott az utcán heverni. Az NTV török kereskedelmi tévé arról számolt be, hogy a merénylő meg egy biztonsági őr a helyszínen meghalt, egy nő pedig súlyosan megsebesült. Alaaddin Yüksel, az ankarai kormányzó azt mondta, hogy az előzetes vizsgálatok szerint öngyilkos merénylő áll a történtek mögött. Muammer Güler belügyminiszter később bejelentette, hogy az illető valószínűleg török állampolgár, egy szélsőbaloldali szervezet, a DHKP-C tagja volt.
 
Ez a csoport több merényletet is elkövetett az elmúlt években. Francis Ricciardione, az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy a képviselet egyik török alkalmazottja életét vesztette. Az isztambuli amerikai konzulátus figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy további értesítésig ne keressék fel a Törökországban lévő amerikai külképviseleteket. 

A terrortámadás tényét megerősítette a washingtoni külügyminisztérium is, amely az isztambuli figyelmeztetést is megismételte. A merénylet helyszínétől mintegy ötszáz méterre található az ankarai magyar nagykövet rezidenciája. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy a merényletnek nincs magyar sebesültje. Az amerikai képviselet épületét erősen őrzik.
 
A környéken számos nagykövetség van, ott található Németország és Franciaország képviselete is. A rendőrség lezárta a területet, az újságírókat sem engedik be. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért, bár kurd felkelők és iszlamista fegyveresek igen tevékenyek Törökországban. 

A kurd felkelők, akik az ország, többségében kurdok lakta délkeleti részében harcolnak az autonómia kivívásáért, az utóbbi időben jelentősen fokozták merényleteik számát. Isztambulban 2003-ban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iszlám fegyveresek öngyilkos merényletet hajtottak végre a brit konzulátus közelében, 58 ember meghalt. A támadással a brit konzulátust, egy brit bankot és egy zsinagógát vettek célba.

Öt évvel később, 2008-ban ugyancsak az al-Kaidához kapcsolható fegyveresek az amerikai konzulátusnál csaptak le, három támadó és három török rendőr meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.