Feszültségek a térségben

Váratlanul Bagdadba érkezett az amerikai külügyminiszter

Előre be nem jelentett látogatásra Bagdadba érkezett vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter Ammánból.

2013.03.24 10:53MTI

Névtelenül nyilatkozó amerikai kormányilletékesek szerint Kerry arra fogja kérni Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt: ne engedje, hogy Irán Irak területén át szállítson fegyvereket a szíriai kormányerőknek. Ez főleg az iraki légteret használó iráni repülőgépekre vonatkozik. Kerry szorgalmazni fogja, hogy az iraki hatóságok vizsgáljanak meg minden egyes járatot.
   
Az amerikai külügyminiszter tárgyalópartnere tudomására fogja hozni: nincs értelme annak, hogy Irak részt vegyen a Szíria jövőjéről szóló tárgyalásokon, amíg lehetővé teszi, hogy Irán fegyvereseket és fegyvereket szállítson a területén át a damaszkuszi rezsimnek.
   
Az iráni szállítmányokon régóta vitázik Washington és Bagdad. Egy magas rangú washingtoni illetékes szerint az iráni járatok, illetve a szárazföldi konvojok szinte mindennapossá váltak, és azok gyakorisága ellentmond azoknak a bagdadi állításoknak, hogy kizárólag humanitárius segélyszállítmányokról van szó. Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter még tavaly ígéretet kapott Iraktól, hogy ellenőrizni fogja az iráni járatokat, de azóta csupán két gépet vizsgáltak át a hatóságok.
   
Kerry bagdadi látogatásán aggodalmának akar hangot adni a szunniták szűnni nem akaró kormányellenes tüntetései miatt, illetve kérni fogja tárgyalópartnerétől, hogy az iraki kormány vizsgálja felül döntését az anbári és a ninivei tartományi választások elhalasztásáról.
   
Irakban továbbra is mély szakadék választja el egymástól a szunnita, síita és kurd közösségeket. A kormány a múlt héten fél évvel elhalasztotta az április 20-án esedékes anbári és ninivei választásokat az erőszakcselekmények és a szavazást szervezők elleni fenyegetések miatt. Washington attól tart, hogy ez tovább fogja fokozni a feszültségeket a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.