Egyiptomban

Kerry reformokat kér

John Kerry amerikai külügyminiszter kairói tárgyalásain egységre és reformokra szólította fel Egyiptomot.

2013.03.03 17:39MTI

Kerry figyelmeztette tárgyalópartnereit, hogy az országnak politikai egységre van szüksége gazdasági problémáinak kezeléséhez, s ahhoz, hogy megőrizze vezető szerepét a Közel-Keleten. 

Az amerikai külügyminiszter és Mohamed Murszi megbeszélést folytatott a közel-keleti békéről, Szíriáról és Iránról, továbbá az ország égető belpolitikai kérdéseiről. Kerry felszólította az ország vezető erejét, a Muzulmán Testvériséget, hogy gyakoroljon gesztust a világi pártok felé, az ellenzéket viszont arra kérte, hogy vegyen részt az áprilisi parlamenti választásokon.
 
Mohamed Kamel Amr külügyminiszterrel folytatott tárgyalásairól Kerry elmondta: "azt akartam hangsúlyozni, hogy nem azért jöttem, hogy beavatkozzam Egyiptom belügyeibe, hanem azért, hogy kifejtsem ezekről alkotott véleményünket". Az al-Sark al-Avszat napilap úgy tudja, hogy Kerry az ellenzék részvételével egységkormány alakítását javasolta. 

A helyi média szerint Murszival és Abdel-Fattah esz-Szisszi védelmi miniszterrel tárgyaltak a gázai övezetbe irányuló palesztin fegyvercsempészésről és az Izraellel határos Sínai-félszigeten kialakult jogbizonytalanságról. A védelmi miniszter kifejezte Kairó szándékát arra, hogy fokozzák az Egyesült Államokkal a katonai együttműködést, "az egyiptomi hadsereg ütőképességének javítása érdekében, amely hozzájárul a régió békéje és biztonsága megőrzéséhez". 

Kerry aláhúzta, Washington arra számít, hogy Egyiptom a továbbiakban is pozitív szerepet tölt be a szíriai válságban. Az egyiptomi ellenzék képviselői szombaton találkoztak Kerryvel, azonban a 11 meghívott vendég közül csak hat jelent meg az amerikai követségen, akik közül hárman kijelentették, hogy bojkottálják az áprilisi választásokat. Kerry körútja következő állomása Szaúd-Arábia, ahová azonban késve indult, mert több száz szélsőséges futballszurkoló akadályozta a repülőtérre vezető út forgalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.