A hét végi találkozó

Az egyiptomi ellenzék bojkottálja Kerry látogatását

Bojkottálni akarják az új amerikai külügyminiszterrel, John Kerryvel tervezett hét végi találkozót az egyiptomi ellenzék vezetői.

2013.03.02 07:40MTI

Kerry az előzetes program szerint szombaton érkezik Kairóba, ahol mind a kormány, mind az ellenzék képviselőivel találkozni kíván. Hamdín Szabáhi, a nasszerista baloldali ellenzék vezetője azonban egy péntek esti televíziós nyilatkozatban közölte: ő maga, továbbá az ellenzék legtekintélyesebb személyisége, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei, a Nemzeti Megmentés Frontjának elnöke bojkottálni fogja a találkozót.     Indoklása szerint az ellenzék így akar tiltakozni amiatt, hogy Washington igyekszik nyomást gyakorolni valamennyi félre az áprilisra előirányzott parlamenti választásokon való részvétel érdekében.
   
Az ellenzék vezetői már korábban közölték, hogy pártjaik nem vesznek részt a választásokon, mivel Mohamed Murszi államfő és iszlamista kormánya elutasította követeléseiket. Ezek között szerepelt a többi között a közelmúltban elfogadott alkotmány módosítása, a nemzeti megmentés kormányának felállítása, valamint a tervezett választások tényleges átláthatóságának a biztosítása.
   
Hasonlóan nyilatkozott egy másik ellenzéki politikus, az egykori külügyminiszter, az Arab Liga volt főtitkára, Amr Musza is, aki hangsúlyozta, hogy a választásokon való részvétel nem jöhet szóba. Amr Musza - aki ma a Nemzeti Megmentés Frontjának vezetői közé tartozik - kijelentette, hogy a parlamenti választások bojkottja a front döntése. "A szervezet egysége pedig számunka a legfőbb prioritás" - tette hozzá.
   
Megfigyelők szerint Kerryre rendkívül nehéz látogatás vár Egyiptomban. Az ellenzék ugyanis azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy Mohamed Murszi államfő, illetve az iszlamista Muzulmán Testvériség oldalán áll.
   
A közel-keleti országban a közelmúltban ellenzéki tüntetések közepette emlékeztek meg a forradalom második évfordulójáról. Egyiptomra mély megosztottság jellemző az iszlamista erők, valamint a liberális, illetve világi csoportok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.