A fegyverek nem kerülhetnek rossz kezekbe

Kerry megígérte a szíriai felkelők megerősítését

Az Egyesült Államok folytatja a szíriai felkelők megerősítését, de kizárja a felfegyverzésüket - jelentette ki hétfőn a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter.

2013.03.04 14:42MTI

A washingtoni diplomácia irányítója első külföldi útján előbb vendéglátójával, Szaúd al-Feiszal herceggel tárgyalt, majd megbeszélést folytatott külön-külön az öböl menti arab országok képviselőivel.
   
A szaúdi külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén hangoztatta: a washingtoni kormányzat nem ad fegyvert a szíriai felkelőknek, mert nincs garancia arra, hogy ezek a fegyverek nem kerülnek rossz kezekbe. A politikus a kifejezéssel a dzsihadista an-Nuszra Frontra célzott, amely együtt harcol a szíriai kormányellenes erőkkel. A mozgalmat az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára tette, mert kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.
   
Feiszal herceg arról beszélt, hogy a szíriai népnek joga van az önvédelemre, egyben azt követelte, hogy rendeljenek el nemzetközi embargót a damaszkuszi rezsimnek szánt fegyverekre.    
   
John Kerry Iránnal kapcsolatban arról beszélt, hogy nem lehet a végletekig fenntartani a tárgyalás lehetőségét Teherán atomprogramjáról, a párbeszéd nem lehet eszköz a halogatásra, mert az csak veszélyesebbé teheti a helyzetet. "Az óra ketyeg, a tárgyalások nem húzódhatnak a végtelenségig" - mondta. Hozzátette: szaúdi tárgyalópartnerével határozottan egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni Iránt az atomfegyverhez jutásban.
   
Az amerikai külügyminiszter térségbeli útjának programjába nem illesztette be sem Izraelt, sem a megszállt palesztin területeket. Barack Obama amerikai elnök ugyanis két hét múlva ellátogat ezekre a helyekre. Kerry mindamellett Rijádban találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.
   
A rijádi palesztin nagykövet ez utóbbi megbeszélésről azt mondta, hogy Abbász ismerteti majd a palesztin álláspontot az új amerikai kormányzattal, kitér egyben az izraeli jogsértésekre Jeruzsálemben, és felveti a palesztin rabok éhségsztrájkjának kérdését is. Abbász az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését a zsidó telepek létesítésének leállításához és ahhoz köti, hogy Izrael vonuljon vissza az 1967-es határvonalak mögé, azaz ismerje el ezeket a határokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.