Nagy többséggel választották újra

Bohuslav Sobotka vezeti a cseh szociáldemokratákat

Továbbra is Bohuslav Sobotka eddigi pártelnök fogja vezetni a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD).

2013.03.15 17:50MTI

A legnagyobb cseh ellenzéki párt tisztújító kongresszusán pénteken a morva-sziléziai Ostravában Sobotkát ellenjelölt nélkül, nagy többséggel választották újra a CSSD élére. A délutáni választáson Sobotka a küldöttek szavazatainak 84 százalékát kapta, ami megfigyelők szerint nagyon erős felhatalmazást jelent.
   
A szociáldemokrata párt mintegy 35-40 százalékos támogatással hosszú hónapok óta vezeti a pártok népszerűségi listáját, és a prágai sajtó szerint a jövő májusban esedékes következő képviselőházi választás legnagyobb esélyese. Szinte bizonyosra vehető, hogy a párt kormányfőjelöltje Sobotka lesz.
   
A kongresszuson elmondott beszédében Sobotka fiaskónak minősítette a cseh jobboldal hét éve tartó kormányzását. Azt állította, hogy a CSSD a cseh politikai színtér "egyetlen erős és konszolidált pártja", amely képes lesz a jövő évi választások után átvenni az ország kormányzását. Szerinte a párt egységes, és az új vezetés azonnal munkához lát. "Az emberek azt várják tőlünk, hogy ne magunkkal, hanem a Cseh Köztársaság problémáinak a megoldásával foglalkozzunk" - hangoztatta Sobotka. Hozzátette: a párt legfőbb célja, hogy újra beindítsa a gazdasági növekedést, ehhez pedig szükségesnek tartja a jobboldali kormányzat több reformjának a hatályon kívül helyezését is.
   
"Milos Zeman köztársasági elnök a programok alapján a CSSD természetes szövetségese" - jelentette ki az újraválasztott pártelnök. Hangsúlyozta, hogy 1989 óta első ízben van Csehországnak baloldali értékeket valló elnöke.
  
"Államfőként nyilvánvalóan a pártok felett kell maradnom. Milos Zemanként, állampolgárként azonban azt kívánom a szociáldemokrata pártnak, hogy nyerje meg a jövő évi választást" - jelentette ki Zeman a kongresszuson elmondott beszédében.
   
Zeman a kilencvenes évek elejétől kezdve több mint egy évtizeden át volt a szociáldemokraták elnöke, s a párt 1998-as választási győzelme alapján 2002-ig ő vezette a kisebbségi szociáldemokrata kormányt. Később azonban összekülönbözött a CSSD vezetésével, s néhány éve kilépett a pártból. Többen azt jósolták, hogy államfővé választása után támadni fogja a szociáldemokratákat. Zeman Ostravában leszögezte: nem ellensége a szociáldemokrata pártnak, és sok területen egyetért annak elképzeléseivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.