Milos Zeman

"Agymosás" - a szólásszabadság elleni támadással vádolják a cseh elnököt

Milos Zeman új cseh államfő beiktatási beszédében közvetett támadást intézett a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, amikor harcot hirdetett a cseh sajtó egy része ellen, amely szerinte agymosást végez - állítják annak a petíciónak az aláírói, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Prágában.

2013.03.12 18:39MTI

A petíciót, amelyet eddig mintegy száz cseh közéleti személyiség írt alá, szerzői megküldték Petr Necas kormányfőnek és további cseh politikusoknak, felszólítva őket, hogy foglaljanak nyilvánosan állást Zeman beszédével kapcsolatban.

"A Cseh Köztársaság minden állampolgárának joga van bármiféle petíció megfogalmazásához. Az ügyet nem fogjuk kommentálni" - reagált a petícióra Hana Burianová, a köztársasági elnök szóvivője.

Milos Zeman pénteki beiktatási beszédében három pontban megfogalmazta elnökségének legfőbb céljait. Azt mondta: határozottan fel fog lépni a különféle "maffiák" ellen, a neonáci csoportok ellen és a cseh média azon jelentős része ellen is, amely "legfőbb feladatának az emberek agymosását tartja". A mintegy negyedórás beszéd alatt ez volt az egyetlen pillanat, amikor az ünnepség résztvevői - döntően a képviselőház és a szenátus tagjai - megtapsolták Zemant.

"Az államfő álláspontját (a sajtóval szemben) a rendszerváltás utáni időszakban példátlannak tartjuk" - áll a petícióban. Aláírói úgy vélik, Zeman a kollektív bűnösség elvét alkalmazza a médiával kapcsolatban. "Általánosító elítélő szavai a rendszerváltás előtti politikusok nyilatkozatait idézik" - állítják a dokumentum szerzői.

A dokumentum aláírói között neves személyiségek vannak - egyebek között Ivan Klíma és Jáchym Topol írók, Jirina Siklová szociológus, Petr Placák történész vagy Bohumil Dolezal, a magyar ügyekkel is gyakran foglalkozó ismert politológus és publicista.

Zeman egy vasárnapi televíziós beszélgetésben ehhez a témához kapcsolódva közölte, hogy a jövőben a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című liberális, illetve konzervatív napilapnak nem fog interjút adni. Kijelentését nem indokolta meg. Mindkét befolyásos újság az elnökválasztási kampányban nyíltan Zeman vetélytársát, Karel Schwarzenberget támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.