Amerika és a szólás szabadsága

A két fiú folyamatosan fotózta, ahogy megerőszakolják a lányt

Fél év börtönt is kaphat az a 17 éves Kentucky állambeli lány, aki kitwittelte megerőszakolóinak nevét.

2012.07.23 16:52Sós Éva

A 17 éves Savannah Dietrich 2011-ben egy buliban kicsit többet ivott a kelleténél és eszméletét vesztette. Két ismerőse - mindkettő tizenéves fiatal fiú - ezután szexuálisan kihasználta a lány védtelen állapotát és fényképeket is készítettek a nemi erőszakról. Mivel az erőszaktevők nevét kiposztolta a Twitteren, most 180 nap börtönnel néz farkasszemet.

Annyira aggódott, hogy ki mindenki látta a képeket, hogy végül már az utcára sem mert kimenni. “Hónapokon át sírtam magam álomba. Nem voltam képes az utcára sem kimenni” - mondta el a lány a Courier-Journalnak, Louisville elsőszámú újságjának. “Csak ülsz ott és azon agyalsz, ki látta [a képeket], ki tud róla?”

A fiúk bűnösnek vallották magukat nemi erőszak bűntettében és kukkolás vétségében. Noha ítélet csak jövő hónapban születik, egy alku van folyamatban, ami szíven ütötte Dietrich kisasszonyt. “Úgy érzem, nagyon könnyen megússzák.”

Dühét levezetendő a Twitterre kezdett posztolni és jelenleg úgy néz ki, kiskorúak személyazonosságának bizalmas kezelésének megsértése miatt fél év börtönt kaphat. Noha a 180 nap mellett még 500 dolláros pénzbírságot is kaphat, amiért nyilvánosságra hozta, az elkövetők nevét nem hajlandó elhallgatni. “Gyerünk, zárjanak rács mögé,” - írta ismételten a Twitteren. “Nem tartom tiszteletben olyanok jogait, akik pokollá tették az életemet.”

A lány a médiához fordul az ügyével. Egyes jogi szakértők szerint jogában áll beszélni arról, ami vele történt, mások úgy vélik, nem lett volna szabad megsérteni a bíróság által elrendelt titoktartást. Jo Ann Phillips jogvédő szerint, noha Dietrich csak kiállt igaza mellett, más módon kellett volna tennie. “Egy áldozatokat tömörítő csoporthoz vagy egy helyi képviselőhöz kellett volna fordulnia, hogy azokkal harcoljon a szólás szabadságáért” - mondta el Phillips.

De Savannah továbbra is a nyilvánosság előtt beszél az esetéről remélve, hogy a médiafelhajtás segíthet abban, hogy igazságos döntés szülessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.