Előzetes vizsgálat

Nemi erőszak és gyermekkatonák Észak-Maliban

Észak-Mali hat hónapja "a pokolra szállását éli".

2012.07.14 09:35MTI

A FIDH kéri a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, hogy kezdjen hivatalos előzetes vizsgálatot Maliban. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, határozottabban lépjen fel a bamakói közintézmények helyreállítása és a politikai átmenet felgyorsítása érdekében. A jelentés ismerteti az Észak-Maliban végzett vizsgálat eredményét, illetve a tanúvallomásokat, amelyek szerint a nagy északi városok elfoglalásakor fegyveresek tucatjával követtek el nemi erőszakot, bírói ítélet nélküli kivégzéseket, rendszeres fosztogatásokat. 

Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) Párizsban a napokban közzétett jelentésében felsorolja a 2012. január 24-én elkövetett háborús bűncselekményeket, amikor Aguelhock táborban 154 katonát ejtettek fogságba és végeztek ki, többeket közülük meg is kínoztak. A tanúvallomások szerint az elkövetők az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) nevű tuareg lázadó csoport és az iszlám törvénykezés bevezetését követelő Anszár ad-Dín iszlamista csoport voltak. Utóbbi a saría, az iszlám törvénykezés bevezetését követeli. 

A jelentés beszámol azokról a túlkapásokról, amelyeket az MNLA és az iszlamista fegyveresek március 31-én Gao bevétele után követtek el: egy diák elmondta, hogy több katona levágott fejét a tábor falára és a Vabaria hídjára látta felakasztva. Gaóból, Timbuktuból és a térségből több mint 50 rendbeli nemi erőszakról, illetve annak kísérletéről érkeztek jelentések; a tettesek gyakran csoportosan követtek el erőszakot nőkön és kiskorú lányokon.
 
A jelentés szerint „ezeket a bűncselekményeket Timbuktu, Gao és környező térségék elfoglalásakor követték el az MNLA fegyveresei, és elsősorban a térség fekete lakosságához tartozó nők voltak a célpontok.” A FIDH azt is megemlítette, hogy kiskorúakat toboroznak az MNLA és az Anszár ad-Dín soraiba. A jelentés kitér a civil lakosság által a iszlamisták által rájuk kényszerített új életmód miatt elszenvedett megpróbáltatásokra is: a tolvajok kezét levágják, a dohányzókat megkorbácsolják, egy nem házasságban élő párra száz korbácsütést mértek. Végezetül megemlíti a Timbuktuban található középkori mecsetek és síremlékek lerombolását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.