"Elismerés jár neki"

Utcabálokkal "búcsúztatta" Klaust a cseh civil szféra

"Václav Klausnak elismerés jár azért, hogy egyesítette a cseh polgári szférát."

2013.03.07 19:50MTI

A távozó államfő közismerten ellenezte, hogy az elődje, Václav Havel által támogatott civil szervezetek befolyást szerezzenek az ország közéletében. Klaus szerint a közélet a pártok tevékenységének színtere kell, hogy legyen. Számos civil szervezet ezért szembekerült Klausszal, s ez a magyarázata annak, hogy a januári elnökválasztáson Havel egykori közeli munkatársát, Karel Schwarzenberget támogatták Milos Zeman ellenében. Klaus Zeman mellett állt ki. 

A happeningek sorozata csütörtökön délután a Prágai Vár előtti téren kezdődött, ahol egy élő szobor személyesítette meg Klaust. A szobor lábaihoz Klaus jellemére utaló nárciszokat hozott több száz fiatal. Az élő szobor ruházatának zsebeit töltőtollakkal tömték tele, emlékeztetve arra, hogyan tette zsebre a hivatalából távozó államfő tavaly Chilében az egyik neki megtetsző protokoll írószert. 

Kora este a fiatalok százai menetben a Károly hídra vittek egy Klaust ábrázoló bábut, majd azt a Moldvába hajították, ami a szláv hagyomány szerint a rossz szellemektől való szabadulást jelenti. "Akcióinkkal megkönnyebbülésünket szeretnénk kifejezni afelett, hogy Václav Klaus távozik a legmagasabb alkotmányos tisztségből, ugyanakkor a bábu folyóba dobásával szeretnénk rituálisan is bebiztosítani, hogy a politikába többé nem tér vissza" - mondta Václav Nemec, az akciókat kezdeményező Prágai Fórum nevű civil szervezet képviselője. 

Klaus mandátuma hivatalosan csütörtök éjfélkor ér véget. Ekkor megkondulnak a Szent Vitus székesegyház harangjai, majd ünnepélyesen bezárják a Hradzsint. A távozó államfő utolsó hivatalos aktusa az ország lakosságához intézett élőben közvetített esti televíziós búcsúbeszéd lesz.

A Hradzsin újranyitására pénteken délelőtt kerül sor, amikor az ünnepélyes beiktatási ceremóniára a helyszínre megérkezik Milos Zeman, az új cseh köztársasági elnök. Több cseh polgári szervezet Prága központjában - a Vencel téren, illetve a Palach téren - utcabálokat rendez, míg a cseh könnyűzene Mekkájának számító Lucerna-palotában több neves cseh együttes ingyenes rockkoncertet rendez. 

Hasonló "Klaus-búcsúztató" rendezvényeket tart csütörtökön este a cseh civil szféra Ostravában, Brünnben és néhány további nagyvárosban is. A 71 éves Václav Klaus politikai karrierje, amely a mai Csehországban példa nélküli, az 1989-es rendszerváltás után kezdődött. Klaus éveken keresztül a cseh jobboldal vezéralakjaként rendkívül népszerű személyiség volt. Államfővé választásakor, 2003-ban, például népszerűsége 70-80 százalék körül mozgott. 

Ez azonban mára 30 százalékra zsugorodott. Ennek legfőbb oka Klaus rendkívül széles körű januári amnesztiája, melynek következtében több tucatnyi olyan ember ellen szűnt meg a büntetőeljárás, akik százmilliós károkat okoztak. Bűnügyük kivizsgálásának leállításával a csehek tízezrei elveszítették minden esélyüket, hogy a csaló projektekbe befektetett pénzüket valaha visszakaphassák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.