Csehország

Václav Klaus szélsőséges baloldalinak minősítette elődjét, Václav Havelt

Václav Havel egy szélsőséges baloldali volt, aki bomlasztotta a létező társadalmi rendet - állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

2013.02.11 15:07MTI

A Do Reczy című lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjújában Klaus államfő elődje ideológiáját "havelizmusnak" minősítette, s a francia jakobinusok ideológiájához hasonlította. Szerinte Havel célja egy "elitista posztdemokrácia" kialakítása volt, s a piacot állítólag "kofáskodásnak" tartotta.
  
"Meg kellene említenem talán a kozmopolitizmusát is (Havelét), amely ellentétes az én, államba vetett hitemmel. Külpolitikai téren robbanékony beavatkozás párti volt, ahelyett, hogy tiszteletben tartotta volna a világ bármelyik államát" - fejtette ki Klaus az interjúban, amelynek szövege a cseh elnök honlapján is megjelent.
   
A hivatalából március 7-én távozó cseh államfőnek nem ez az első erős kijelentése elődje, Václav Havel címére, aki 1989-től 2003-ig volt csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök volt.
   
Petr Hájek, Klaus legfőbb politikai tanácsadója tavaly megjelent könyvében Havelt "a hazugság és a gyűlölet eszközének" nevezte, s nagy feltűnést keltett, amikor Klaus azt mondta, "ezt a könyvet szinte kötelező olvasmánnyá kellene tenni" Csehországban.
   
Klaus olyan "elkényeztetett gyerekként viselkedik, akinek elveszik a játékát" - reagált a cseh köztársasági elnök interjújára Vladimír Hanzel, Havel volt személyes titkára. Úgy vélte, hogy az államfő "teljesen elveszítette a józan eszét".
   
"Nyilvánvaló, hogy Klaust a féltékenység vezérli, mert érzi, hogy rövidesen a cseh történelem elfelejtett figurájává válik, míg Havelt egyre inkább az újkori cseh történelem egyik legnagyobb személyiségének tekintik" - nyilatkozta Hanzel.
   
Alexandr Vondra volt miniszter, aki egykoron a csehszlovák ellenzéki mozgalomban Havel harcostársa volt, kijelentette, hogy Klaus állításai "alaptalanok, értelmetlenek és elfogadhatatlanok".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.