Meghalt Chávez

A venezuelai alkotmány szerint új választásokat kell tartani

A venezuelai alkotmány szerint Hugo Chávez elnök halálát követően 30 napon belül új választásokat kell kiírni a dél-amerikai országban. Az 58 éves államfő a rákkal való kétéves küzdelem után helyi idő szerint kedd délután hunyt el egy caracasi katonai kórházban.

2013.03.06 06:53MTI

A halálhírt Nicolás Maduro alelnök jelentette be televíziós nyilatkozatában. Madurót még decemberi kubai műtétje előtt Chávez utódjául jelölte ki, az alkotmány azonban új elnökválasztást ír elő. Addig - ugyancsak az alkotmány szerint - a parlament elnöke, Diosdado Cabello látja el ideiglenesen az államfői funkciókat.

Caracasban bizonyosra veszik, hogy a kormánypárt jelöltje Nicolás Maduro lesz, míg vele szemben az ellenzék ismét a volt mirandai kormányzót, Henrique Caprilest indítja. A tavaly októberi elnökválasztáson Capriles meglehetősen súlyos vereséget szenvedett az akkor harmadszorra is újraválasztott Chávezzel szemben.

Az alelnök nyugalomra szólította fel a lakosságot. Egyidejűleg bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására "a béke szavatolása érdekében". Azt azonban nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó. Televíziós nyilatkozatában ugyancsak egységet, nyugalmat és megértést sürgetett Diego Molero védelmi miniszter is. Az alelnökhöz hasonlóan szintén azt hangoztatta, hogy a hadsereg megvédi az ország szuverenitását.

Venezuela 1999 óta hatalmon lévő szocialista vezetőjét tavaly októberben választották újjá egy következő hatéves időszakra. Decemberi kubai műtétjét követően azonban túl beteg volt ahhoz, hogy hazatérjen a hivatalos eskütételre

A venezuelai elnök halála kapcsán kedden New Yorkban részvétét nyilvánította a caracasi kormánynak és a venezuelai népnek Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint több latin-amerikai ország vezetője, a perui és a brazil kongresszusban pedig egyperces némasággal adóztak Chávez emlékének. Evo Morales bolíviai elnök még kedd éjszaka Caracasba repül, hogy végső búcsút vegyen a venezuelai államfőtől.

"A latin-amerikai szegények Krisztusa halott" - számolt be Chávez haláláráról a Noticias24 nevű venezuelai hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.