Meghalt Chávez

Pénteken temetik a venezuelai elnököt

Pénteken temetik Hugo Chávez venezuelai elnököt - jelentette be helyi idő szerint kedd éjszaka az ország külügyminisztere. A súlyos rákbetegségben szenvedő Chávez 58 éves korában kedd délután hunyt el egy caracasi katonai kórházban.

2013.03.06 06:47MTI

Elias Jaua nyilatkozatában közölte azt is, hogy az országban Chávez emlékére egyhetes nemzeti gyászt rendeltek el. Ugyancsak egyhetes nemzeti gyászt rendelt el a bolíviai államfő is, míg Argentínában három napos gyászt hirdettek a venezuelai elnök emlékére.

Jaua bejelentette, hogy az országban 30 napon belül új választást rendeznek. Addig - mint mondotta - ideiglenesen Nicolás Maduro alelnök veszi át a hatalmat. A korábbi hírek arról szóltak, hogy az alkotmány elírásainak megfelelően átmenetileg a parlament elnöke irányítja majd az országot.

A külügyminiszter bejelentette azt is, hogy Chávez holttestét szerdától a caracasi katonai akadémián ravatalozzák fel. A ravatal mellett a pénteki temetésig állandó virrasztás lesz. A pénteki temetésre több latin-amerikai ország vezetőjét várják - közölte a tárcavezető.

Jaua - aki a korábbi elnök egyik fő bizalmasa volt - azt hangoztatta, hogy az országban Chávez halálát követően is teljes mértékben nyugodt a helyzet.

Előzőleg Nicolás Maduro alelnök a lakosságot nyugalomra szólította fel. Bejelentette, hogy utasítást adott a hadsereg és a rendőrség egységeinek mozgósítására "a béke szavatolása érdekében", azt azonban nem közölte, hogy milyen arányú mozgósításról van szó. Televíziós nyilatkozatában ugyancsak egységet, nyugalmat és megértést sürgetett Diego Molero védelmi miniszter is. Az alelnökhöz hasonlóan szintén azt hangoztatta, hogy a hadsereg megvédi az ország szuverenitását.

A venezuelai elnök halála kapcsán üzenetet intézett az ország lakosságához az amerikai elnök. Barack Obama hangoztatta, hogy az Egyesült Államok érdekelt a Venezuelával való jobb kapcsolatokban , illetve az új kormánnyal való konstruktív párbeszédben. Sajnálkozásának adott hangot Chávez halála kapcsán William Hague brit külügyminiszter is.

Evo Morales bolíviai elnök - aki Chávez legszorosabb szövetségesének számított - könnyezve tartott televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az elnök - mint fogalmazott - "örökké ösztönzőt jelent majd a szabadságért harcoló emberek számára". Az első értesülések szerint mély megdöbbenéssel fogadták a halálhírt Kubában is. Venezuela, illetve Hugo Chávez elnök Kuba egyik fő támogatójának számított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.