"Senkinek sem vagyok az ellensége"

Venezuela: tízezrek ünnepelték Chavez kihívóját

Tízezrek ünnepelték helyi idő szerint vasárnap Caracasban az ellenzék elnökjelöltjét, aki Hugo Chavez államfő kihívója lesz az októberi elnökválasztáson.

2012.06.11 08:17MTI

A latin-amerikai országban október 7-én tartják az elnökválasztást. Az ellenzéki pártok koalíciójának, a Demokratikus Egységnek (MUD) a jelöltje Henrique Capriles, aki a hét végén erősítette meg hivatalosan indulását. Capriles mostanáig Miranda tartomány kormányzója volt, erről a tisztségéről azonban lemondott az elnökválasztáson való indulása miatt.

A jelenlegi elnök, Hugo Chavez 1999 óta áll az ország élén. Chavez ugyan közölte, hogy ismét indulni kíván az államfői tisztségért, megfigyelők szerint mindez ugyanakkor elsősorban egészségi állapotától függ. Ismert ugyanis, hogy Chavez rákban szenved, és az elmúlt hónapokban több alkalommal is Kubában kezelték.

Az ellenzéki jelölt több ezer lelkes támogatójának kíséretében vonult végig vasárnap Caracas utcáin. Beszédében a többi között azt hangsúlyozta, hogy ki akarja vezetni az országot a mély politikai megosztottságból. Ezzel kapcsolatban élesen bírálta Chavezt a riválisaival szembeni durva támadások miatt.

"Senkinek sem vagyok az ellensége, csakis a problémák ellenségének tartom magam" - fogalmazott az ellenzéki elnökjelölt, aki politikai "ars poeticáját" a baloldali brazil elnökének, Luis Inácio Lula de Silvának a politikai platformjához hasonlította. A brazil államfő a gazdaság fellendítését célzó intézkedések mellett mindenekelőtt a széles körű szociális programok támogatásával vált rendkívül népszerűvé a lakosság, főként a szegényebb rétegek körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.