Videofelvételeket készítettek

A szíriai lázadók elfogták Rakka kormányzóját

A szíriai lázadók, akiknek hétfőn sikerült bevenniük az első tartományi fővárost, Rakkát, elfogták az északi tartomány kormányzóját.

2013.03.05 10:37MTI

Egy felkelők által készített és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) által kedden közölt videofelvételen látszik, ahogy Haszan Dzsalíli rakkai kormányzó lázadóktól körbevéve ül, oldalán Szuleimán Szuleimánnal, a kormányzó Baasz párt tartományi főtitkárával, mindketten sötét öltönyben és világoskék ingben.
   
"Nem akarunk mást, mint megszabadulni a rezsimtől" - mondja a videón egy meg nem nevezett lázadó a foglyoknak. Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns OSDH elnöke elmondta, hogy a két fogoly a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim legmagasabb rangú vezetői, akiket eddig a lázadók foglyul ejtettek.
   
A német hírügynökség beszámolója szerint a helyi lakosság az utcákon ünnepelt, és ledöntötte Háfez Asszad volt szíriai diktátornak, a jelenlegi elnök apjának egy bronzszobrát.
   
Bár a lázadók hétfőn hatalmukba kerítették Rakka város negyedeinek többségét, a reguláris erők és a rezsimhez hű milicisták még éjszaka is ellenállást tanúsítottak a katonai biztonsági szolgálat helyi székháza körül - adta hírül az OSDH, amely helybeli aktivisták és orvosok széles hálózatára támaszkodva tudósít a szíriai polgárháború fejleményeiről.
   
Abder-Rahmán ugyanakkor elmondta, hogy "a hadsereg újabb erősítései úton vannak Rakka felé, és még kérdés, hogy be tudnak-e majd jutni a városba vagy sem". A török határ közelében, az Eufrátesz partján fekvő Rakka elestére - amely az Aszad-rezsim elleni, csaknem két éve tartó felkelés eddigi legjelentősebb győzelme - a hadsereg hétfőn azzal reagált, hogy harckocsikkal tűz alá vette és repülőgépekről bombázta a várost.
   
Közben az ODSH szerint harmadik napja folytatódnak az ádáz összecsapások a közép-szíriai Homsz lázadókézen lévő negyedei, köztük az óváros körül, amelyeket a hadsereg és a rezsimhez hű milicisták nagy erőkkel próbálnak visszafoglalni. Az óvárosban harcoló egyik lázadó közlése szerint a hadsereg által nyolc hónapja ostromlott városban - amelyet a felkelők gyakran "a forradalom fővárosaként" emlegetnek - mindkét oldalnak súlyos veszteségei vannak. "Egyfolytában hullanak a lövedékek. Az óváros lángokban áll" - mondta el az Abu Bilalként bemutatkozó fegyveres.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.