A harcokban összesen 264 ember halt meg

A szíriai kormányerők támadják Homsz városát

A szíriai kormányerők hétfőn nagyszabású támadást indítottak a közép-szíriai Homsz felkelők kezén lévő negyedeinek visszafoglalására.

2013.03.04 15:05MTI

 Az emigráns szervezet helyszíni forrásai szerint az országszerte zajló súlyos összecsapások vasárnap különösen sok áldozatot követeltek, a harcokban összesen 264 ember - 115 katona, 104 lázadó és 45 civil - halt meg. Előzőleg, szombaton legkevesebb 156 halálos áldozata volt a harcoknak.
   
Homszban, amelyet a felkelők a forradalom fővárosaként is emlegetnek, "az elmúlt hónapok leghevesebb csatája zajlik, s a támadók vesztesége több tucat halottra és sebesültre tehető" - közölte a helyszíni forrásokra támaszkodó emigráns szervezet. A hadsereg a rezsimhez hű milicisták támogatásával Homsz óvárosát és központi negyedeit támadja, ahol a fegyveres lázadók elsáncolták magukat.
   
Északon, a török határ menti Rakkában szintén folynak a harcok. A hadsereg légicsapásokat mér a város központi börtönére, amelyet szombaton elfoglaltak a dzsihádista an-Nuszra Front és más lázadó csoportok, foglyok "százait" szabadítva ki - teszi hozzá az ODSH.
   
Az Eufrátesz partján fekvő Rakkának békeidőben 240 ezer lakosa volt, a szíriai konfliktus 2011. március 15-i kirobbanása óta azonban több mint 800 ezer menekült keresett menedéket a városban.
   
Aleppóban a legfrissebb jelentések szerint a lázadók felrobbantottak egy hidat a város délkeleti részén, megakadályozva ezzel, hogy a nemzetközi repülőteret védő kormányerők utánpótlás kapjanak.
   
Az Aszad-ellenes aktivistákat tömörítő Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) közben azzal vádolják a szomszédos Irakot és a libanoni Hezbollah síita szervezetet, hogy "közvetlen támogatást nyújtanak (Bassár el-)Aszad elnök rezsimének", "tűz alá véve a lázadók állásait" az iraki és libanoni határ mentén.
   
Az al-Arabíja hírtévé szombati jelentése szerint iraki katonák első alkalommal lőtték a szíriai felkelők állásait. A tv szerint az iraki kormány csapaterősítéseket küldött a határkörzetbe, s a Moszulhoz közeli rábiai határátkelőnél az iraki hadsereg katonái nehézfegyverekkel lőtték a szíriai állásokat. A bagdadi kormány ezzel szemben arról számolt be vasárnap, hogy négy sebesült szíriai katonát szállítottak iraki kórházba, s a szíriai harcok következtében iraki területen meghalt egy iraki katona.
   
Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) egyik vezetője hétfőn a német állami rádióban ismét azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség nyújtson határozott támogatást a felkelőknek.
   
"Természetesen, meg tudom érteni a nemzetközi közösség aggodalmát, hogy a fegyverek iszlamisták kezébe kerülhetnek - mondta Szadik al-Muszlih a Deutschlandradio kulturális csatornájának. - Ők azonban az ellenzék egy elenyészően kis részét jelentik. A szíriaiak nem vonzódnak a radikális eszmerendszerekhez."
  

Muszlih emlékeztetett rá, hogy a szíriai polgárháború elmúlt két hete mintegy 400 gyermek életét követelte. Az összecsapások közel két éve és több mint 70 ezer halottja után a nemzetközi közösségnek rá kell ébrednie felelősségére - hangoztatta az ellenzéki vezető. Üdvözölte, hogy az elmúlt napokban több nyugati politikus is kiállt a lázadók felfegyverzésének szükségessége mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.