Többfordulós randi Irán és Szíria miatt

Obama és Putyin G-pontokon futnak össze

Júniusban Észak-Írországban, szeptemberben Oroszországban találkoznak.

2013.03.02 11:46MTI

Előbb júniusban Észak-Írországban, majd szeptemberben Oroszországban találkozik Barack Obama és Vlagyimirt Putyin - közölte helyi idő szerint péntek este a Fehér Ház.

A hivatalos amerikai közlemény már részleteket közölve megerősítette azt a moszkvai bejelentést, amely szerint az amerikai és az orosz elnök telefonon beszélt egymással. A Fehér Ház szerint megállapodtak abban, hogy júniusban Észak-Íroszágban a G8-csúcs keretében különtalálkozóra kerül sor kettejük között, a négyszemközti eszmecserét pedig szeptemberben Szentpéterváron folytatják, amikor Obama a G20-csúcsra Oroszországba látogat.

Obama és Putyin ezen kívül egyetértett abban, hogy Szíriában szükség van a politikai átmenet előmozdítására, illetve az erőszak mielőbbi beszüntetésére. Állást foglaltak amellett, hogy a két külügyminiszternek, John Kerrynek és Szergej Lavrovnak folytatniuk kell ezt célzó erőfeszítéseiket.

Az amerikai és az orosz elnök a telefonbeszélgetés során tárgyalt Iránról is. A Fehér Ház ezzel kapcsolatban arról számolt be: Barack Obama és Vlagyimir Putyin megállapodott abban, hogy a két ország együttműködik az iráni atomprogramról szóló vita rendezése érdekében. Ezzel összefüggésben az amerikai közlemény további részletet nem említett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.