Segítséget kér a meggyilkolt orosz fiú anyja

"Putyin elnök, hozza haza a gyerekem Amerikából"

Oroszország első emberéhez fordult a január végén - amerikai örökbefogadó szülője által - brutálisan agyonvert orosz kisfiú édesanyja, arra kérve: hozza haza másik gyermekét.

2013.02.20 22:17Konrád - ma.hu

Óriási vihart kavart Oroszországban, mikor hétfőn Pavel Astakhov orosz gyermekjogi ombudsman kitwittelte, hogy Texasban egy amerikai nő meggyilkolta örökbefogadott gyermekét, az orosz Makszim Kuzmint. Astakhov szerint a fiúnak van egy kétéves testvére, aki ugyanannál a családnál élt és jelenleg a gyámhatóság felügyelete alatt áll.

Kép: lifenews

Most az egyik népszerű orosz bulvárlap, a Life News weboldalán egy videó üzenet jelent meg, amiben Yulia Kuzmina, a kisfiúk édesanyja kéri Putyin elnök segítségét. “Az elnökhöz fordulok, az államügyészhez és Pavel Astahovhoz, hogy szerezzék vissza a nevelőszülőktől a másik fiamat”.

A nőnek állítása szerint nem volt tudomása arról, hogy gyermekei az Egyesült Államokban élnek. Elismerte, hogy alkoholproblémák miatt az orosz gyámhatóság elvette tőle a kisfiúk felügyeleti jogát, - Makszim 2011 szeptemberében, Kirill hat hónappal később került el tőle.

Astakhov, az orosz örökbefogadási tilalom lelkes támogatója szerdán megerősítette, hogy Kuzmina felvette vele a kapcsolatot. “Munkát talált, és teljesen megváltoztatta aszociális életvitelét, szeretné visszakapni gyermekét”- mondta Atakhov. Az orosz gyámügy kedden bejelentette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy elvegyék Maxim és Kirill örökbefogadóitól a felügyeleti jogot.

Makszim halála egyfajta önigazolásként szolgál az orosz parlament számára, mely január elsején szinte egyhangúlag fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében amerikai állampolgárok nem fogadhatnak örökbe orosz gyerekeket. A képviselők kedden egyperces néma csönddel tisztelegtek a meggyilkolt kisfiú emléke előtt.

Három, december és január között végzett közvéleménykutatás szerint, az orosz lakosság fele-kétharmada támogatja az örökbefogadási tilalmat, noha korábban ez a szám jóval kisebb volt. A kis Makszim halála vezető hír minden orosz médiában, ami szintén a tilalom mellé állítja a lakosságot.

A Kreml ugyanakkor kijelentette, nem tervez átfogó örökbefogadási tilalmat bevezetni, mivel a hivatalos szerveknek csak az Egyesült Államok esetében okoz nehézséget az örökbefogadott gyerekek fejlődésének és egészségi állapotának nyomon követése.

Az USA Külügyminisztériuma szerint az elmúlt 20 évben mintegy 60.000 orosz gyereket fogadtak örökbe Amerikában, ezek közül 20-ra tehető azok száma, akik az örökbefogadó szülők miatt vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.