Május 12-én tartják meg

A bolgár államfő kiírta az előrehozott választásokat

Roszen Plevneliev bolgár államfő csütörtökön bejelentette, hogy május 12-én tartják meg az előre hozott választást Bulgáriában, amely a gazdaság stabilitást fenyegető politikai válságba sodródott.

2013.02.28 10:24MTI

Bojko Boriszov miniszterelnök a múlt héten mondott le a magas áramdíjak, a korrupció és a szegénység miatt kezdődött és országossá terebélyesedett, több mint két hete tartó tömegtüntetések hatására. A Boriszov-kormány bukása nem vetett véget a több tízezres tüntetéseknek, a tiltakozások polgári engedetlenséggé nőtték ki magukat, és az alkotmányos rend aláásásával fenyegetnek.
 
Az erőszakossá vált tüntetések bizonyos engedményekre kényszerítették a politikai vezetőket, a parlament szerdán jogszabályt fogadott el, amely megkönnyítheti az áramdíjak 8 százalékos csökkentését márciustól kezdve. Ilyen helyzetben azonban a legnagyobb bulgáriai pártok egyike sem vállalta a kormányalakítást, ezért az államfőnek ki kellett írnia az előre hozott választást. 

Bárki is nyeri a választást, nagy nyomás fog rá nehezedni, növelnie kell a lakosság életszínvonalát, amely az EU-átlag felét sem éri el. "Azt gondolom, hogy a szükséges kulcsfontosságú törvényi változtatásokról az új parlamentnek kell döntenie" - mondta az államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.