90 szavazatot kapott

Neofit metropolita lett a bolgár ortodox egyház új vezetője

A bolgár ortodox egyház szinódusa vasárnap Neofit metropolitát, Rusze püspökét választotta új pátriárkává, vagyis az autokefál egyház vezetőjévé.

2013.02.24 15:12MTI

A szinóduson részt vevő 138 szerzetes, pap és püspök közül 90 adta szavazatát a 67 éves Neofitra a második választási fordulóban. Az első szavazáson a püspöki konferencia által kiválasztott három jelölt közül egyik sem kapta meg a győzelemhez szükséges kétharmados többséget. A második körben a két legjobban szerepelt jelölt közül választhattak a szinódus tagjai. Neofit 90, míg Gavriil metropolita, Lovecs püspöke 47 szavazatot kapott.
   
A csaknem két méter magas, hosszú ősz hajat és fehér szakállt viselő Neofitot a párbeszéd és a kompromisszumok hívének tartják, ám ellenfelei éppen ezt hányják a szemére. Szerintük ez a tulajdonság nem tesz jót a pátriárka hivatalának.
   
Feljegyzések tanúsága szerint Neofit egykor együttműködött a kommunista állambiztonsági szervekkel, ám aktája - ellentétben Galaktion metropolitáéval, aki az első fordulóban kiesett - üres. Mint Plamen Szimov teológus a bolgár közszolgálati rádióban elmondta, Neofit egyetlen jelentést sem írt. Tartótisztje annak idején úgy jellemezte őt, mint "erősen vallásos" embert, aki "egyáltalán nem mutat kedvet az együttműködéshez".
   
A hívők körében a barátságos, szelíd modorú Neofit azért is népszerű, mert remek hangja van. Éveken át szólistája volt a szófiai székesegyház kórusának, amellyel számos hangfelvételt is készített.
   
A választás azután vált szükségessé, hogy tavaly novemberben 98 éves korában meghalt Makszim pátriárka, aki bő négy évtizeden át állt a bolgár ortodox egyház élén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.