A miniszterelnök visszaadja a népnek a "hatalmat"

Lemond a bolgár kormány a tömegtüntetések nyomán

Benyújtja lemondását Bulgáriában a Bojko Boriszov vezette kormány az országszerte napok óta tízezreket megmozgató kormányellenes tüntetések nyomán.

2013.02.20 09:30MTI

A miniszterelnök ezt szerdán, a parlamentben jelentette be. Úgy fogalmazott: "a hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki".
   
Boriszov kijelentette: nem akar olyan kormányban részt venni, amely miatt a nép a rendőrséggel hadakozik. "Nem nézhetem a parlamentet, amint kordonnal van körbezárva, nem ez a célom." "Nem tudom nézni a véres Orlov-hidat" - tette hozzá, Szófia egyik jelképére és az egyes tüntetéseket kísérő erőszakra utalva.
    
Egyértelművé tette, hogy a lemondás az egész kormányra vonatkozik, és a hivatalos aktusra még szerdán sor kerül.
   
A miniszterelnök azt megelőzően kért szót, hogy a képviselők szavaztak volna Szimeon Gyankov pénzügyminiszter hétfőn bejelentett távozásáról.
   
Bojko Boriszov hangoztatta, hogy a kabinet négy éven át igyekezett a legjobban dolgozni.
   
A tömegtüntetéseket eredetileg az év elejétől jelentősen megugrott áramdíjak váltották ki. Az utcai felvonulások azonban hamar a gazdasági szigor és a kormány elleni általános tiltakozásba fordultak át, és egyre több helyen zavargások is kísérték. Az elmúlt hétvégén több tucat helyszínen sok tízezren tüntettek, de az akciók - Gyankov pénzügyminiszter lemondása és az áramárak csökkentésének bejelentése ellenére - hétfőn és kedden is folytatódtak.
   
Boriszov jobboldali pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 2009. július 5-én a szavazatok 39,72 százalékának megszerzésével jutott kormányalakítási mandátumhoz, de támogatottsága az elmúlt években a gazdasági szigor miatt folyamatosan csökkent. A kormány megbízatása idén nyáron mindenképpen lejárt volna. Most - várhatóan áprilisban - minden bizonnyal előre hozott választásokat tartanak az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.