Csak "rá akart ijeszteni"

Magányos támadó fogott pisztolyt egy bulgáriai pártelnökre

Nem voltak társai annak a fiatalembernek, aki a bulgáriai törökök pártkongresszusán pisztolyt fogott a beszédet mondó pártelnökre.

2013.01.20 15:00MTI

A támadó, Oktai Enimehmedov a rendőrségi kihallgatás során azt állította, hogy nem állt szándékában megölni Ahmed Dogant, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) elnökét. Csupán "rá akart ijeszteni", mert nem ért egyet Dogan egyeduralmával és diktatórikus pártvezetési módszereivel - hangoztatta a 25 éves egyetemista. 

Egyúttal beismerte, hogy tettét előre kitervelte, ám abban nem voltak segítői. Enimehmedov lakásán a rendőrök búcsúlevelet találtak. Egy nyomozó szerint a fiatalember, akit a belügyminisztérium pszichológiai intézetének szakértői beszámíthatónak találtak, tisztában volt egy ilyen támadás következményeivel. Így azt sem zárhatta ki, hogy a biztonsági személyzet tagjai esetleg agyonlövik. 

Nikolaj Kokinov illetékes ügyész egy rádióinterjúban elmondta: a támadó ellen nem emberölési kísérlet, hanem gyilkossággal való fenyegetés miatt emelnek vádat. Ennek alapján akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik. A fegyverszakértői vizsgálat során megállapították, hogy a fegyverből - egy török gyártmányú gázpisztolyból - leadott lövések nem jelentettek volna életveszélyt Doganra. A DPSZ elítélte és a párttal szembeni "gyűlölet megnyilvánulásának" nevezte a szombati incidenst. 

A török kisebbség pártjának bírálói viszont bohózatról és imázsjavító akcióról beszélnek, amellyel a DPSZ megpróbálja rendezni a párton belüli konfliktusokat. Dogan ugyanis - korrupciós ügyek miatt - több ízben került bírálatok kereszttüzébe, ami a DPSZ-nek is ártott. Az 58 éves politikus az incidens után lemondott a pártelnöki tisztségről - igaz, ezt a lépését már a támadás előtt írott beszédében bejelentette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.