Komoly kérdéseket vet fel a kiképzés

Ukrán kísérlet: pisztolyos fejű delfinekkel támadnának

A delfin talán a legokosabb állat az ember mellett, akit a teremtés koronája előszeretettel használ fel békés, és sajnos kevésbé békés célokra.

2012.10.16 08:59Konrád - ma.hu

A tengeri állatok közül kétségtelenül a legismertebb és a legkedveltebb a játékos delfin. Az emberek régóta hasznosítják a tengeri emlős magas intelligenciáját és kedves természetét. Az egyik legszebb példa talán amikor beteg gyermekek gyógyításában játszanak hatalmas szerepet ezek a kedves állatok.

De az ember nem lenne ember, ha még ezt az alapvetően barátságos élőlényt sem használná fel alantas céljaira. Több ország haditengerészete is használ delfineket aknakeresésre, sőt az Egyesült Államokban kiképzik őket az ellenséges búvárok felderítésére is.

A szovjetek ennél egy kicsit tovább mentek. A delfineket kiképezték robbanóanyagok telepítésére is, majd helikopterből ejtőernyő segítségével jutatták el őket a harci zónába. A különleges alakulatok kiképzésének része volt a delfinek elleni harc elsajátítása. Kérdés, miképpen veszi fel az ember a harcot egy olyan lénnyel, ami természetes környezetében tízszer gyorsabb nála és kétszer olyan nehéz.

Kép: Navy

Azonban amivel az ukránok most kísérleteznek, annál mélyebbre talán nem is nagyon lehet süllyedni. A Szevasztopolban lévő delfinkiképzőben ugyanis azt tervezik, kést vagy pisztolyt szerelnek a delfinek fejére, akik képesek lesznek közvetlenül kiiktatni az ellenséges búvárokat. Noha az USA haditengerészete komolyan foglalkozik a búvárok elleni harccal, még ők sem tanítottak be tengeri emlőst arra, hogy megöljön vagy komolyan bántson egy embert.

Az ukrán kísérlet amellett, hogy komoly morális kérdéseket vet fel, nem kevés veszélyt is magában hordoz. Ugyanis a delfin legyen bármennyire is intelligens állat, nem képes különbséget tenni a baráti és az ellenséges búvárok között, így könnyen előfordulhat, hogy az állat a saját csapatokra jelent veszélyt.

A legfrissebb kutatások szerint a delfin amellett, hogy gyorsan tanul, képes saját fajtársait is oktatni. Tételezzük fel, hogy egy ilyen, emberek megtámadására kiképzett állat kiszabadul, majd más delfinekkel összeállva arra tanítja őket, hogy támadják meg az embereket. Elképzelhető, hogy Steven Spielberg hamarosan leforgathatja „A Delfin” című horrorját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.