Halálba küldött állatok

Megrázó állatkísérletek a hadseregben - Képgaléria!

Az emberek egyik legrégebbi hobbija egymás módszeres és hatékony kiirtása, a "szent cél" érdekében pedig előszeretettel használják fel a tudomány mellet az állatvilágot is. Folytatjuk cikkünket a legrosszabb kezdeményezésekkel.

2012.09.29 14:05Konrád - ma.hu

Cikkünk első részében sorba szedtük azokat a módszereket, amikor sikerrel alkalmaztak különböző állatokat a had és rendvédelemben, most nézzük meg azokat a projekteket, amik nem bizonyultak éppenséggel hatékonynak.

A szövetségesek után a szovjetek is gyorsan megtanulták, mire képesek a német tankhadosztályok. A korai tankelhárítás egyik kevésébe sikeres módja volt az orosz ebek aknákkal történő felszerelése, majd az előretörő panzerek ellen vezetése. A kutyákat kiéheztetették majd megtanították őket, hogy a tankok alatt ennivalót találnak, így mikor odarohantak a hátukra szerelt akna felrobbant - harcképtelenné téve a harckocsit. Lehet bármennyire okos az ember legjobb barátja, sajnos a gyorstalpaló után még nem volt képes megkülönböztetni egy T-34-est a PZIV-től, így a kamikáze kutyák által elpusztított tankok fele szovjet volt. Ráadásul a felkészítés során nem számoltak a harctér egyik fontos jellemzőjével, a folyamatos tüzeléssel, ami megriasztotta a kutyákat, akik visszamenekültek csapataik soraiba hátukon a tankoknak szánt ketyegő bombákkal. Az eredmény rengeteg halott orosz katona volt.

Nem csak szovjetek de az amerikaiak is kísérleteztek felrobbanó állatokkal. A tervek szerint egész denevérkolóniákat szereltek volna fel apró gyújtó töltetekkel, dobozba zárták volna őket, majd ejtőernyővel japán földre dobták volna a ládákat. Földet érés után a denevérek kiszabadultak volna a ládákból és fákra illetve épületekbe fészkelték volna magukat, majd felgyújtották volna azokat. A "Project X-ray" egészen a tesztfázisig eljutott, 30 bevetést hajtottak végre, amik közül a legsikertelenebb során a repülő emlősök sikerrel égettek porig egy hangárt és egy tiszt magánautóját.

A futóegerek képesek kiszagolni, hogyan érzi magát az ember. Egészen pontosan a félelmet, illetve az adrenalint. Ezért próbálta az MI5 alkalmazni őket csempészek, terroristák és kábítószerfutárok kiszagolására. Sajnos a futóegér nem volt képes különbséget tenni, hogy valaki azért fél, mert nem szeret repülőn utazni, vagy mert fel akarja robbantani azt, ezért a programot törölték.

B. F. Skinner tudós volt az úttörője az állatokat a jutalmazás illetve büntetés módszerével történő oktatásának, és ő találta ki a galambok által irányított rakétát. A rakéta elejébe egy ablakokkal felszerelt kis galambházat tervezett, és betanította a galambokat, hogy adott célpontot megpillantva ráirányítsák a bombát. Igazából a projekt működőképesnek bizonyult de az elektronikus célkövetés gyorsan fejlődött és így az emberiség sosem ismerhette meg a Nagy Hatótávolságú Galamb Vezérelte Ballisztikus Rakétát.

A CIA mintegy 20 millió dollárt fektetett a Project Acoustic Kittyre ami végül csúfos kudarcba fulladt. A tervek szerint lehallgató felszereléssel ellátott kémmacskák álltak volna az ügynökség szolgálatába. A project beltéren kiválóan működött, de amint szabadjára engedték az első macskát, az azonnal félbe hagyta a küldetést és a környezetének felfedezésébe kezdett. Talán egy mókust kergethetett, mikor egy arra járó autó kilapította, ezzel véget vetve az igen költséges projektnek.

A bombakereső egér szintén nem egy siker sztori. A rágcsálókat arra tanították, hogy ha kiváló szaglásuk segítségével robbanóanyagot éreznek meg, meneküljenek be ketrecükbe. Na, most, aki látott már egeret, valószínűleg tisztában van azzal, hogy egy egér szinte bármitől képes megijedni, legyen az al-Kaida tag vagy egy síró kisgyerek. Amellett, hogy szinte minden idejüket a ketrecben rettegve töltötték, folyamatosan oktatni kellett az egyébként is rövid életű rágcsálókat. Ezért nem látni fehéregerek százait a reptereken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.